Ledes lámpát hátra?

2017.09.28. 11:46

Kedves Kütyüdoki!

Használható-e az alábbi linken látható, LED hátsó világítás / féklámpa jogszabály szerint? 

Köszönöm

Kedves Kérdező!

Világító és fényjelző berendezések, 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, 37. § A világító és fényjelző berendezések alkalmazására és működésére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

4) A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni.

Ennek értelmében a LED nem felel meg az előírásnak. A féklámpa lámpateste, ahogyan az index, a tompított és a távolsági fényé úgy van kialakítva, ahogy egy izzó világít, tehát körkörös fény vetülésére tervezték.

A LED, bár nagyon nagy fejlődésen ment és megy keresztül, az izzóhoz képest irányított fényt bocsájt ki, ami teljesen más vetített fényt eredményez, így a végeredmény elég labilis lesz. Lehet, hogy megfelel, lehet, hogy rosszabb és lehet, hogy zavaró lesz a mögöttünk haladó számára, ez csak attól függ, hogy az adott LED-es fényforrást hogyan sikerült legyártani.

A hivatalos válasz, hogy nem szabad LED-es fényforrást használni az autóban, kivéve belsővilágítás, csomagtér világítás. A LED fényforrásokat, amik fényszóróba, féklámpába, helyzetjelzőbe valók, a gyártók az OFFROAD felirattal látják el, ami annyit tesz, hogy közúti forgalomban nem használhatók.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu