Elgyengül a rádióvétel

2018.06.20. 11:38

Üdvözlöm,

2003-as C Corsámban a gyári autórádió van. Ha ráadom a gyújtást (a kulcsot csak 1 kattanásnyira fordítva el), a rádió szépen szól, a vétel erős. Ha viszont még egy kattanásnyit fordítok a kulcson, a vétel elgyengül, recseg. Ugyanezt csinálja járó motornál is. Ez ügyben kérném segítségét.

Köszönettel, Balázs

Ha a rádiónak vagy az antennának lenne gondja, akkor soha nem lenne jó a vétel, így valami utólag beépített eszközre gondolnék. Ellenőrizze, hogy milyen utólag beépített eszköz van az autóban, ami zavarhatja. Olcsóbb szivargyújtós telefontöltő vagy FM transzmitter jellemzően okoz ilyet.

Ha nincs semmi, akkor nagyobb a baj, mert valamelyik gyári összetevő okozza, de erre nem volt még példa nálunk. Ellenőrizhető a rádió is. Ki kell venni a helyéről és az antenna helyére egy kb. félméteres vezetéket dugni. Ha javul a vétel, akkor ellenőrizni kell az antennát.

Az antenna talppontjában egy illesztő erősítő van, ami a rádiótól kapja a pozitív feszültséget, míg a negatívot a felfogató csavaron keresztül. A rádió tetején megtalálható a csatlakozó bekötése, így könnyen ellenőrizhető műszerrel vagy LED-es próbalámpával, hogy kiadja-e az antennának a tápfeszültséget. Az antenna felfogatócsavarját is ellenőrizni kell, hiszen itt kapja a negatívot és volt már rá példa, hogy kicsit korrodált. Le kell lazítani a csavart, kicsit megcsiszolni a karosszériát és visszahúzni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu