Autórádióból nappali menetfény?

2019.01.04. 14:02

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy N16-os Nissan Almera gazdája vagyok. Kettő éve nyüstölöm a gépet. Így már elérkezettnek láttam az időt, hogy beruházzak egy új rádióra. Választásom egy Blaupunkt Bt170 -re esett. Beszerelés könnyen zajlott. Gyári csatlakozó végére rádug az átalakító kábel és kész is.

Utána lettem arra figyelmes,hogy világít a mind az első, mind a hátsó helyzetjelző, illetve a műszerfal világítás is úgy, hogy a világításkapcsoló off állásban van. Biztosítékok rendben vannak.

Mitől lehet ez? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Amennyiben a rádiócsere után történt a változás, ki kell húzni a rádiót a helyéről és ellenőrizni a rádiócsatlakozó bekötését. Sajnos hivatkozást vagy képet nem tudok küldeni, de egyszerűen írja be a keresőbe, hogy ISO csatlakozó bekötése.

Két félből áll a csatlakozó, az egyik a hangszórókimeneteket, a másik a táp és vezérlő ki- és bemeneteket tartalmazza. A táprészben van egy világítás vezeték, általában narancssárga, ezen felkapcsolt világítás esetén, az autó felől +12V jelenik meg.

A legtöbb autórádió esetében, ha ki van kapcsolva és felkapcsoljuk az autó világítását, a rádió élvilágítása is bekapcsol, illetve este, felkapcsolt világításnál csökkenti a rádió világításának fényerejét.

Ha hibásan kötötték be az autórádió DIN csatlakozóját vagy az átalakítókábelt, akkor a rádió az autó világításszálára 12V-ot ad, amitől visszafelé táplálva felkapcsol a helyzetjelző. Helyére kell tenni az eltévedt vezetéket és kész. Ha mér, a mérésnél ne használjon izzós próbalámpát, mert az nagy terhelés az autórádió kimeneteinek, tönkre teheti, így is nagy teljesítmény részéról, hogy kibírta az autó világításának kapcsolását.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu