Több mélyet az Ignisbe

2019.02.05. 11:46

Tisztelt Kütyüdoki!

Vettem egy japán gyártású, 3 ajtós, 2004-es Suzuki Ignis Sport-ot. Egy Pioneer DEH-150MP van benne, ez nekem szerintem elég is lenne, viszont a hangszórói gyatrák (szerintem a hátsók nincsenek is benne).

Két kérdésem lenne:

1. Meg tudná adni, hogy előre és hátra mekkora méretű hangszóró megy ebben az autóban?

2. Lehet Önöknél ekkora méretben olyan hagszórót kapni, aminek már értékelhető hangja van? Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel, Ádám

A gyári hangszóróhely 10 centiméteres mérete igen csak beszűkíti a lehetőségeket. A 10cm csak közép és magashang előállítására alkalmas, sem középmély, sem mélyhang nem tud képződni, így, ha a gyári hangszórók nem hibásak, akkor akár maradhatnak is helyükön.

Átalakítás nélkül csak az aktív mélysugárzó jöhet szóba. Ez nem egy karosszériarengető megoldás, mint amire elnevezéséből gondolhatnánk, ez egy kiegészítő. A bal első ülés alá kell szerelni és feladata, hogy a picurka gyári hangszóróhely hibáját korrigálja és értékelhető mélyhanggal lássa el az utasteret, mintha valami méretes, jó hangszóró lenne a műszerfalba rejtve.

A 10cm-es hangszórókat vágni kell egy hangváltóval, de legalább egy kondenzátorral, hogy az alsó frekvenciasávval ne küszködjenek, hiszen azt majd az aktív mély szolgáltatja, így a gyári helyről sokkal tisztább és terhelhetőbb hang érkezik majd.

Sajnos az aktív mély nem tud felmenni olyan frekvenciatartományba, ahol a gyári helyen lévő 10cm-es hangszórókat meg kell vágni, így lesz egy lyuk, egy csillapított rész az átvitelben, de ez egy sajátosság, egy adottság, ami eltörpül a végeredmény mellett.

Összességében a zene nagyságrendekkel jobb lesz az autóban. Minden egyéb megoldás az autó átalakításával jár, amiről mindenkit lebeszélek, mert a belső tér mérete, a szélvédő meredeksége és közelsége nem alkalmas rá, az átalakítás anyagi vonzata pedig elképzelhetetlen, ez csak hobbistáknak való. Ha a mély bekerülése után még szükségét érzi, lehet cserélni a gyári helyen lévő hangszórókat is, sokkal szebb magas és középhangot adó típusra, de első nekifutásra nem szükséges.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu