2019.02.20. 10:39

Tisztelt Kütyüdoktor!

Van nekem egy 2003-as 1.8-as Nissan Almera N16 Heatchback gyári beépitett rádióval szerelve. Szeretnék bele egy mélynyomót rakni, de ugye gyárilag nincs a rádión RCA kimenet.

Vettem egy olyan kis elektronikát, amit rá kell kötni a jobb és bal oldali hangszóróknak a vezetékére (2-2 szál vezeték), és az csinál RCA kimenetet az erősítőnek. Annyi lenne a kérdésem, hogy ezt a kis dobozt az első hangszóróknak vagy a hátsó hangszóróknak a vezetékére kell kötni? Melyikből célszerű RCA kimenetet csinálni?

Válaszát előre is köszönöm!

Az átalakítót olyan kimenetre célszerű kötni, amin nincs hangszóró. Bár nagy bemeneti ellenállása miatt elviseli az átalakítót a hangszórókimenet a hangszóróval együtt, de tapasztalat szerint enyhe torzítással jutalmazza a plusz terhelést.

Az első kimenet hajtsa az első hangszórókat, a hátsó a mélysugárzót.

A zenei élményben nem tölt be nagy szerepet a hátsó hangszóró, mivel elhelyezése alapjaiban rossz. Ahhoz, hogy színpadképet, helyes hangteret kapjunk, az első hangszórókra és egy mélysugárzóra van szükség.

A hang irányát az elsőként megszólaló magashang határozza meg, így, ha hátulról megszólal a hangszóró, akkor belekerülünk a zene közepébe, ami lehet kellemes érzés, de nem adja vissza az eredeti hangképet, ami egy színpad előtt álló és a színpad szélességét, mélységét reprodukáló hang lenne.

Ha a hátsó hangszóró kimenetet csak a mélyre használjuk, akkor a fader szabályzóval zenehallgatás közben tudjuk szabályozni a mély intenzitását, ami hasznos, mert a felvételek igen nagymértékben különböznek, van amelyikben sok a mély és lejjebb kell venni és van, amelyikben kevés a mély és rá kell adni egy kis hangerőt.

Ha a hátsó hangszóró is be van kötve akkor az a hangerő növelésével, a vacak elhelyezése miatt torztást hoz a rendszerbe, én nem kötném be. Na, de akkor minek a hátsó hangszóró? Az csak a hátul ülők hangszórója, ami arra hivatott, hogy kiegészítse az első hangszórók hangját hátul, semmi másra nem alkalmas. Szóval a hátsó kimenetre kötném úgy, hogy nem teszek rá hangszórót csak az átalakítót, ami a mélyet hajtja. A mély erősítőjének tápfeszültségét vastag vezetékkel hoznám az akkumulátorról közvetlenül, természetesen biztosítékkal védve.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu