Jobb hangzást a régi Hiluxba

2019.03.16. 11:57

Tiszteletem.

Néhány hónapja nagy örömmel használok egy 2004-es évjáratú Toyota Hiluxot. Szeretnék jobb hangzást a jelenlegitől, ehhez kérnék tanácsot. 

Amikor vettem,elsődleges szempont volt, hogy a tolatókamerának legyen egy monitora. Akkor még nem számoltam a hangzással, de mint tudjuk,evés közben jön meg az étvágy... :) Android, meg multimédia, meg a többi, hadd dübörögjön a rock, ha már megvan a forrás. Valami kínai cucc, 1 din-es, motoros előlap, subwoofer kimenet, 4x45 watt meg ami kell. Gyors, jó a képe, viszi a gps-t is, a szerelőnek tetszik, én még nem láttam. Nézegettem, hogy mi kéne nekem, de minél többet olvasok utána, annál bonyolultabb a dolog. :)

Jó, azért azt sejtem, hogy az aktív mélysugárzó az ülés alá kifejezés ott lesz a válaszban, de elég csak az, vagy cseréljem az ajtóban is a hangszórót?

Ebay-ről, Angliából szabad? Mélysugárzó, két ajtó hangszóróval 67 ezer+plusz postaköltség. Van itthon is ennyiért?

A hátsó ajtóban is ott van a gyári,10 cm-es hely. Olvastam egyik tanácsukat, hogy nem sok jelentősége van, a hangzás szempontjából. Ne tegyünk oda? Nincs az az árkategória, ami javít a hangzáson? Hangszigetelő szivacs az ajtó belső oldalára. Kell, javít a hangzáson? Egy tenyérnyi a hangszóró mögé vagy minél nagyobb? Szivacs a padlóra, a mélysugárzó alá? Szivacsgyűrű a hangszóró és az ajtópanel közé? Javít a hangzáson? Egyéb kiegészítő? Más téma. Hibátlanul működik még ma is a két éve beépített tempomat a hármas Mazdámban. Szeretem,és örülök neki. Jó beruházás volt,jó kivitelezőkkel. :)

Kösz: István

Kedves István!

Távol állnak tőlem a távol-keleti termékek, tapasztalat szerint színvonaluk és megbízhatóságuk nem éri el a felhasználói igényt, de erről már sokszor írtam.

Általánosságban válaszolok és megbízható, jó minőségű összetevőket veszek alapul.

hilux 10

A Hilux nem ad nagy lehetőséget a jó zene kialakításához, így valóban egy jó fejegység mellé aktív mélyet és első hangszóró cserét javasolnék. A hátsó hangszórókra valóban nem kell költeni, semmi szerepe nem lesz a zenében, gyárilag is jól eldugták.

A rezgéscsillapítás sokat javít, de ez nem szivacs, hanem speciális, erre a célra gyártott anyag, ami olyan, mint egy kátránylap. Feladata, a nagy lemezfelületek, mint az ajtóborítás merevítése, hogy ez a nagy lemez ne szóljon bele a zenébe. Ha megkopogtatja az ajtót kívülről, hallani a lemez kongó hangját, de, ha belső felületére ebből az anyagból ragaszt egy 20x40 centiméteres darabot, már stabil, nem kongó, hanem keményen koppanó hangot eredményez.

Nem kell telibe ragasztani a lemezfelületet, kb. 30% csillapítóanyag elegendő. Az aktív mély alá nem kell, de a rögzítés lényeges, baleseti szempontból és hangzás miatt is. Ha rögzítetlen a mélysugárzó, akkor a membrán intenzív mozgása berázza az egész egységet és a kiegyenlített mozgás miatt csökken a mélyhang, ezért stabilan rögzíteni kell.

Az ebay áraival nem lehet versenyre kelni, de ez nem jelenti azt, hogy valóban jó termékeket vásárolhatunk. Ha Alpine, Kenwood, Pioneer terméket talál az aukciós oldalon, azt meg szabad vásárolni jó áron, névtelen termék nem nyújt élvezetet csak bosszúságot.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu