Hátramenetnél nem működik se a radar, se a lámpa

2019.10.28. 10:53

Tisztelt Kütyüdoki!

Tegnapi nap folyamán beadta az unalmast a tolatóradarom és a tolatólámpák is. Laikus vagyok, de gondolom, hogy a kettő össze van kötve, mivel a lámpában az izzóknak semmi baja nincsen.

Amikor beraktam tegnap az autót rükvercbe, nem működött se a radar se a lámpa, csak ha egy kicsit megnyomtam lefelé a váltót, akkor kezdett el működni. Na a mai napra már ezzel a módszerrel sem működik. Illetve a tegnapi napon ezekkel a problémákkal párhuzamosan feldobta a check engine hibakódot is az autó.

Esetleg összefügg a két dolog?

Mivel a váltókar mozgatására megjavult, én a tolatókapcsolóra gondolnék, de lehet félrevezető a pillanat. Elsőként a tolatólámpán ellenőrizném a pozitív 12V–ot, ha nem mérhető, akkor a biztosítéktáblában ellenőrizném a biztosítékot.

Ha kiégett, akkor cserélni kell, de csak és kizárólag ugyan arra az áramértékre, nagyobbat még próbára sem szabad betenni. Ha az új biztosíték is kiég, akkor szerelőhöz kell fordulni, mert nagyobb a baj.

Amennyiben a tolatólámpán mérhető a pozitív 12V, akkor valóban összefüggés lehet a váltókar mozgatásával és a tolatókapcsolót kell ellenőrizni, de ez már ismét szakember dolga, mert nem olyan helyen van, ahol hozzáférhetnénk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu