Használhatok ledes H4-et?

2020.02.09. 10:56

Kedves Kütyüdoktor!

Nem igazán kütyü kategória, de talán nem baj, ha Tőled kérdezem meg. Teszteltétek már, vagy tervezitek tesztelni a következő terméket: OSRAM Ledriving HL H4 LED?

Vannak ezek már olyan jók, hogy helyettesítsenek egy normál H4-es izzót? Nem zavarja a szembe jövőket? Régi autóm van és nem aggatnék rá utólagos nappali fényt, ezzel viszont szerintem kevésbé lenne terhelve a generátor.

Az sem lenne mellékes, hogy esetleg jobban is látni vele. Ha érdemes lenne beszerelni, akkor pedig az a kérdés, hogy ha közúton használom, milyen büntetésre számíthatok, ha megállít a rendőr?

Üdvözlettel, Krisztián

Az OSRAM besorolása szerint is Off-Road kategóriába esik a HL H4 LED, ez azt jelenti, hogy közúton nem használható és vizsgán nem fogadják el.

Ennek egyszerű oka van, egyrészt a KÖHÉM rendelet kimondja, hogy csak ugyanolyan paraméterekkel rendelkező izzó tehető be, mint amit az autógyártó meghatározott, másrészt a vetülése. A lámpatest kialakítása az izzó fénykibocsájtására épül, a LED másképpen sugározza a fényt, így a fényszóró vetített képe más lesz, ami vagy igen, vagy nem, de zavarhatja a szembejövő autóvezetőt, ami balesetveszélyes.

Idézem az OSRAM honlapját – „Az Off-Road LED lámpák nem rendelkeznek ECE engedéllyel, közúti forgalomban nem használhatók.” Léteznek kicsit fehérebb és kicsit nagyobb fényerővel bíró izzók, amik beleférnek a rendelet által meghatározott keretbe, de ezek a több fény miatt kevesebb élettartammal bírnak, bővebben a lumenet oldalán lehet róluk olvasni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu