Meghalt az USB a Mondeóban

2020.04.23. 15:49

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy 2013-as Ford Mondeo Tournierről lenne szó melynek a könyöklője alatti tárolóban található egymás mellett egy 12 voltos, egy aux és egy usb csatlakozó. Minden szépen ment egészen egy másfél héttel ezelőttig, amikor az usb-be dugott pendrive nem akart működni, nem jelezte a központi fejegység, hogy be lenne dugva. Gépen jó volt, vittem másik pendrivet, de az se működött.

Szétszedtem, a csatlakozó és a kábel ameddig látom épnek tűnik az aux és 12 v tökéletesen megy. Nem tudom mi ilyenkor a teendő, hogyan lehetne elindulni merre mit keressek mik okozhatják a problémát? Válaszát előre is köszönöm!

Bálint

Kedves Bálint!

Először szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy a csatlakozóba nem került-e valami idegen tárgy és a csatlakozó ép-e, nem roncsolódtak esetleg az érintkezők.

Ha minden épnek tűnik, akkor vegye le az akkumulátor sarut és egy perc múlva helyezze vissza. Ez egy reset, egy újraindítás, amitől minden elektronika újra betölti a saját programját és nagy valószínűséggel megjavul az USB is. Sajnos az újraindítás után egy-két dolgot újra kell tanítani az autónak, mint pl. az elektromos ablak automata funkcióját, kérni fogja a rádió kódját, ha van ilyen. Az autó használati utasításában erre talál információt.

Ha a reset nem segített, akkor ki kell venni a rádiót és ellenőrizni a csatlakozást, ha az rendben van, akkor kihúzni a kábelt és egy kéziműszerrel ellenőrizni, hogy nem szakadt-e, bár nem hiszem, mitől sérülne.

A következő gyanúsított a rádió, amivel otthon nem igazán lehet mit kezdeni, ezzel már szervizhez kell fordulni. A márkaszervizek általában nem javítanak rádiót csak cserélnek, de léteznek autórádió szervizek, mint pl. mi, de az internetes kereső segít a legközelebbi megtalálásában.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu