Fejleszteném a rádiót a Fusionban

2020.05.02. 08:11

Jó napot!

2003-as Ford Fusion-om van. Idáig megfelelt a gyári rádió-FM transmitter kombó, de most már szeretném lecserélni egy kicsit korszerűbb darabra. Egy 2-dines, navigációs (vagy legalább mirror link-es, hogy a telefon navigációját mutassa) darabra, mert már unom, hogy a transmitter kátyús úton kimozdul stb.

Nagyon sok félét láttam és olvastam teszteket, de nem lettem okosabb. Kínait vegyek? Abból is milyet? Vagy márkásat? Ha már veszek tolató kamerát vegyek hozzá? Érdemes? És menetrögzítő kamerát?

Köszönöm a választ! Szegi Ádám

Óva intek mindenkit a kínai csodáktól, azaz csak az vásároljon mindent ígérő olcsó rádiót, aki szereti a kihívásokat. Ha megbízható, mindennapos használatra gondolunk és egy használati eszköznél erre törekszünk, akkor maradnak a régi jól csengő márkák, mint Alpine, Kenwood, Pioneer. Ilyenkor sokan azt mondják, hogy jó, de ezek drágák, de rossz a gondolatmenet, nem ezek drágák, hanem a kínai minden szolgáltatást és funkciót ígérő készülékek ára indokolatlanul alacsony, ami sugallja, hogy valaminek hiányoznia kell belőle, anyagnak, minőségnek, fejlesztésnek, szervizháttérnek például.

FUSION-03
Fotó: Andróczi Balázs / Totalcar

iOS esetében CarPlay, Android rendszerben Androidauto a szolgáltatás, amivel az autórádió együttműködik. Ezek nem tudnak teljes tükrözést, csak annyi szolgáltatást vesznek át a telefonról, amennyi vezetés közben biztonságosan kezelhető. Hallgathatunk zenét, telefonálhatunk kihangosítva, navigálhatunk az operációs rendszer által kínált térképszoftverrel vagy a Waze-el. De, nem lehet menetközben filmet nézni vagy Pac Man-el játszani, mert az elvonná a figyelmet a vezetésről. Pár évnek el kellett telnie, voltak mindenféle tükrözési próbálkozások kisebb és kicsit nagyobb sikerrel, de ma már meg szabad venni a CarPlay és androidauto kompatibilis fejegységeket, kiválóan működnek.

A tolatókamera nem olyan összeg, amin nagyon gondolkodóba kéne esni. Az, hogy jó dolog, szerintem mindenki érzi és mindenképpen ajánlom, ha már van egy jó minőségű monitor az autóban.

A menetrögzítő szintén jó dolog, viszont tudni, kell, hogy hazánkban legális, de például az osztrák sógorok tiltják a használatát és büntetnek érte. Nálunk általában elfogadják egy közlekedési baleset bizonyítékaként, de törvényben nincs pontosan szabályozva. Menetrögzítőből elég széles a kínálat és ebben a kategóriában elveimmel ellentétben akár kínai gyártótól is érdemes választani, de előtte természetesen nagyon körül kell járni a terméket és csak olyan helyről vásárolni, ahová vissza lehet térni egy esetleges problémával.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu