Vita a világításról

2020.09.20. 07:24

Üdvözlöm!

Egyre több típusú autóhoz lehet kapni után gyártott LED főfényszórót. A garázsoknál vita indult, hogy utólag lehet-e, szabad-e ilyenre cserélni a lámpákat. Volt aki a típus engedélyre hivatkozott, volt aki a vezetékelés eltérésére. (tompított fényszóró esetében)

Válaszát előre is köszönöm.

Sajnos nem vagyok jogász, így csak azt tudom leírni, amit a KÖHÉM rendeletben megtalálok:

37. § (1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged…

38. § (3) A járművek jóváhagyásra kötelezett aszimmetrikus tompított fényszóróiban és távolsági fényszóróiban csak jóváhagyási jellel ellátott izzólámpát szabad alkalmazni. A fényszórók és a hozzájuk tartozó fényforrások biztonságtechnikailag releváns gépjárműtartozéknak tekintendők, vagyis a gépjármű forgalomba állása előtt hivatalos jóváhagyást igényelnek, és az eredeti konstrukció szabályoknak ellentmondó átalakítása vagy manipulálása nem megengedett. Minden fényszóró azzal a fényforrással (halogén, xenon vagy LED) együtt kapja meg a típusvizsgát, amellyel üzemeltetni kell. Ha a fényforrást egy nem típusellenőrzött, a fényszóró engedélyében nem szereplő fényforrásra cserélik, akkor az engedély, és ezzel a jármű forgalmi engedélye is érvénytelenné válik.

Izzó nem cserélhető LED fényforrásra, hiszen csak és kizárólag olyan izzó tehető be a lámpatestbe, aminek miden paramétere megegyezik a gyárival és az izzón ez fel is van tűntetve. Ha az egész lámpatestet cseréljük, akkor a lámpatesten szerepelnie kell az „E” jelzésnek és a bevizsgálást azonosító számnak, ez alapján visszaellenőrizhető, hogy a lámpatest valóban átesett-e bevizsgáláson és azt az adott gépjárműben tesztelték és megfelelt.

Vannak forgalmazók, gyártók, akik azt hirdetik, hogy az általuk gyártott, forgalmazott lámpatest rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal, ha ez igaz, akkor a KÖHÉM sem tiltja, tehát cserélhető, de mindezek mellett érdemes kikérni a hatóság állásfoglalását, ami valószínű, hogy NEM, lesz, mert az általam eddig látott utólagos LED-es lámpatestek nem igazán lettek bevizsgálva sehol.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu