Akkumulátor töltők "téli" üzemmódja

2021.03.25. 14:52

Egyes automata akkumulátor töltők ismertetőjében szerepel egy un. téli üzemmód mely a sokáig használaton kívül lévő (rendszerint télen +5 fok alatti időszakban) akkumulátorok megfelelő töltöttségi szintjéről gondoskodik. A készülék ismertetőkben olvasható, hogy ebben az üzemmódban emelt 16V-os feszültséggel (is) töltenek.

Káros lehet e ez a feszültség az autó bármely állandóan feszültség alatt lévő elektronikus berendezésére ha a töltő csatlakoztatásakor az akkumulátor egyik kapcsa sincs leválasztva a járműről.

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Tibor

Nem szerencsés. Valószínű, hogy kibírja az autó, de tanácsosabb a normál töltőfeszültségnél maradni és az emelt feszültséget csak olyan esetben használni, ahol az indokolt, mint pl. start-stop rendszerű AGM akkumulátor.

Elképzelhető, hogy a töltő leírásában kicsit félrement a fordítás és a téli üzemmódnál arra gondoltak, hogy intelligens töltés is lehetséges, amikor a töltő „tornáztatja” az akkumulátort. Ebben az esetben egy karakterisztika szerint tölt és kisüt a töltő, ezzel frissíti az akkumulátort és ezen a karakterisztikán lehet magasabb töltőfeszültség egy kis időre. Persze eközben sem jó, ha az autó fel van csatlakozva, úgy gondolom, emiatt jelzi a használati utasítás ezt a paramétert.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu