Nem nyílik a Golf

2021.06.04. 18:18

Tisztelt KütyüDoki,

2006-os Golf Plus autómon kezdetben a jobb hátsó ajtó nem zárt be időnként. Pár hónap múlva már egyáltalán nem zárt be. Ha az ajtó nyitva volt, a zár működött, becsukott ajtónál viszont nem. A jobb első ajtót is utolérte ugyanez a probléma: most ott tartunk, hogy az autó jobb oldala sehogy nem nyitható! Se távkapcs, se kulcs, se belső kilincs. (Biztosítékok rendben.) Itt megállt a tudományom, mit tudok tenni?

Üdv. TPéter

Kedves Péter!

Nagy valószínűséggel az ajtóátvezetőben törtek el a kábelek, erre utal, hogy nyitott ajtónál működött, hiszen akkor kiegyenesedve összeérhetett a vezeték. Sajnos a nyitás nem lesz egyszerű. Az ajtóátvezető a karosszéria és az ajtó között vezeti át a kábeleket, és az idő vasfoga kikeményíti a kábelszigetelést, ami az ajtó nyitogatásától megtörik és vele együtt szakad a vezeték.

A hátsó ajtó esetében van annyi előny, hogy kinyitva az első ajtót hozzá lehet férni az átvezetéshez, és a gumicsövet mozgatva esélyes, hogy távkapcsolóval egyszer csak kinyílik az ajtó. Ha nem, akkor meg kell bontani az átvezetést, és közvetlenül megvezérelni a központi zár motorját, vagy ha elérhető a törött kábel, elegendő azt összekötni. Persze a hely szűkös, ehhez a munkához rutin szükséges.

Az első ajtó átvezetéséhez nem lehet hozzáférni, talán a csukott ajtó résén lehet piszkálni az átvezetőt, ha szerencsénk van, akkor egyszer csak összeér a vezeték és kinyílik az ajtó. Ha nem, az nagy baj, mert az ajtókárpitot csukott állapotban csak roncsolással lehet levenni.

Ha sikerült kinyitni az ajtót, akkor le kell venni a kárpitot és kijavítani a törött kábelt, és vele együtt ellenőrizni a többit, hiszen azok is vacak állapotban lesznek nagy valószínűséggel. A törött vezetékeket nem elég összeforrasztani, azt ki kell váltani egy darabon úgy, hogy a toldat fix helyre kerüljön, az ajtó nyitogatásakor ne mozogjon, mert a forrasztás kemény kötés, és hamar eltörne újból. Sajnos sokat várt a problémával, így most nagy a baj. Amikor a hiba kezdődött, és néha jelentkezett, könnyebb lett volna javíttatni, hiszen nem kellett volna bajlódni a csukott ajtó nyitásával.

Otthon nem érdemes nekiállni a javításnak, sok bontással jár, szakértelmet kíván, ehhez rutin kell, azt javaslom, hogy keressen egy megbízható szervizt, és előre beszéljék meg a várható költségeket.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu