Megcserélném a tolató és a ködzáró lámpáit

2022.05.10. 10:46

Tisztelt Kütyüdoktor!

Adott egy jobbkormányos gépjármű, melynek aszimmetrikusak a hátsó lámpái, a ködlámpa jobb, a tolató pedig bal oldalon van jelenleg. Lehet-e (a megfelelő kábelek átkötése után) a bal oldali lámpába piros színű izzót tenni, hogy ne kelljen cserélni lámpákat?

Nem találtam a Köhém rendeletben az izzók színére vonatkozó előírást, csak azt hogy piros fényt kell, hogy kibocsátson. Műszaki vizsgán ezt a "megoldást" (találékony a magyar ember :D ) elfogadnák? 

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

A KÖHÉM kitér erre:

59. § (1) A járműre csak jóváhagyási jellel ellátott hátsó helyzetjelző ködlámpát szabad felszerelni. (2) A hátsó helyzetjelző ködlámpa átvilágított felületének az alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,00 méternél távolabb, és átvilágított felülete a féklámpa átvilágított felületéhez 0,10 méternél közelebb nem lehet. Ha a járművön csak egy hátsó helyzetjelző ködlámpát alkalmaznak, akkor azt - e bekezdés előírásainak a megtartásával - a bal oldalon kell elhelyezni. Mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében a hátsó helyzetjelző ködlámpa átvilágított felületének a felső széle az úttest szintjétől legfeljebb 1,90 méterre - ha a jármű szerkezeti kialakítása szükségessé teszi, legfeljebb 2,10 méterre - lehet.

48. § (2) A hátrameneti lámpa átvilágított felületének alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,20 méternél távolabb nem lehet.

Ha a megvilágított tér megfelelő, akkor megcserélhető a két lámpa, ha nem, akkor nem. A lámpatest kiképzéséből adódóan valószínű, hogy nem lesz megfelelő és az elhanyagolhatónak tűnő 20 centiméter különbség, ami az úttest szintjétől mérendő megbosszulja magát, de egy próbát megérdemel. Az izzó cserélhető pirosra, ez nincs megszabva, csak a fényereje és vetülése. Mindenképpen konzultáljon egy vizsgabiztossal is erről, mert én csak Kütyüdoki vagyok, és csak a saját értelmezésemet írtam le.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu