Hidegben fullad és rángat

2013.06.14. 10:29

Tisztel Doki!

Egy 2010-ben gázosított G Astrával (1.6) rendelkezem. Télen jelentkezett először, hogy kezdett egyre nehezebben átváltani hidegen benzinről gázra. Átváltás után lefulladt vagy rángatott. Vagy ha sikerült időben elkapnom az átváltás pillanatát és üresben kipörgettem 3000-ig akkor tért magához. Volt hogy egyszer az elektronika letiltotta az egyik hengert (égéskimaradás) Az átváltási problémát az átépítő szerviz úgy próbálta megoldani, hogy megemelte az átváltáskori víz hőmérséklet. (télen volt, hogy több mint  3 km után váltott) De ez sem vált be. A probléma nem feltétlen a vízhőmérséklettel függ össze.

Pl. most tavasszal is 10 fokos környezeti hőmérséklet alatt már egy nagyobb rántással vált át. 5 fok alatt már hajlamosa a fulladásra. 15 fok felett meg alig érezni az átváltást. Holott a vízhőmérséklet gondolom mindig azonos. Ö szerint mi lehet a probléma. Mire jön a tél jó lenne megoldanom. Továbbá Ön szerint mennyi lehet egy ilyen autónak az átlag fogyasztás. Benzinből 7,5 és 8 liter között jártam el városban, gázból 9 liter a fogyasztás. Ez ön szerint elfogadható?

Köszönöm válaszát Szabolcs

Kedves Szabolcs!

A fogyasztása rendben van, 15% többlet a normális eltérés a két üzemmód között a gáz javára.

Az átváltási gondokat sok minden okozhatja.

Leginkább a reduktor elhelyezése, illetve bekötése lehet ludas. Kap -e elegendő mennyiségű forró vizet? Ezt meg kell nézni mindenképpen. Okozhatja helytelen gázhőmérséklet kompenzáció, mely a gázvezérlőben van beállítva.

Ezt a rendszer ismeretében tudnám tovább bolygatni. Okozhatja túl hosszúra méretezett gázcső is az injektorok után, netán gázhőmérséklet jeladó hiba is. Ennél többet csak az autó megtekintése után tudunk mondani.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu