Gázszagot érzek? Vagy mit?

2013.06.19. 13:32

Tisztelt Doki!

Az utolsó gáz tankolás óta, gázoz hasonló szag érezhető az autóban. Az autót át is vizsgáltattam szervizben, szivárgást nem találtak. A szagot nem igazán tudták megmagyarázni szerintük nem gázszag. Egyébként valóban nem olyan mint a gázkúton megszokott LPG. Több helyen olvastam, hogy a PB gáznak van büdös szaga, és ez a szag a szivárgásmentes autókban is érezhető. Ez igaz? Ez hogy lehet, ha szivárgás mentes a rendszer?

Most kivételesen várom, hogy kifogyjon a gáz a tankból, hogy végre tankolhassak egy másik kúton. Ha ezután is érzem a szagot Őn szerint mi tévő legyek?

Tudom gázkúton elvileg nem lehetne PB-gázt tankolni, de mivel egy magán kúton tankoltam így eltudom képzelni, hogy valahogy hozzá jutottak egy kedvező árú szállítmányhoz.

Köszönöm előre is segítségét.

Szabolcs

Kedves Szabolcs!

A helyzet az, hogy a gáz szagosítására szolgáló etilén-merkaptán kegyetlenül agresszív módon tud megmaradni olyan helyeken is, ahová egyszer valaha odakerült. Két módon érezheti a szagot a kocsiban.

1., Van szivárgás, csak azt a kollégák nem tudták detektálni. Ha nagyon pici szivárgásról beszélünk, valamint nem folyamatosan szivárog ( megfeszül-ellazul egy csőcsatlakozó ), előfordulhat ilyen.

2., Nincs szivárgás, csak egyszer kicsit később oldott le a tankban a multiszelep. Ha ezután a biztonsági szelep kiereszt egy kis gázt a szabadba, esetleg a karosszéria valamely pontjára juttatott ebből a rém büdös anyagból. Na ilyenkor képes bűzleni akár 1-2 hétig is.

Ne aggódjon, nagy baj nem lehet! Nézesse meg még egyszer a szivárgást, ennyit tehet. Bűze meg sajnos van az LPG-nek is rendesen, még pedig biztonsági okból. Ha nem lenne, nem vennénk észre a szivárgást.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu