Vegyek-e LPG-s Dustert?

2014.02.07. 13:25

Üdvözlöm

Duster vételt tervezek és nagyon gondolkodom az LPG-s verzión. Van valamilyen tapasztalata pozitív/negatív a Dácia/Renault rendszerével kapcsolatban? Esetleges utólagos beszereléssel egy jobb, gazdaságosabb, precízebb esetleg olcsóbb :-) rendszert tudnék esetleg beépíttetni?

Köszönöm válaszát Horváth Zoltán

Kedves Zoltán!

Nem szeretnék kiemelni egyetlen márkát sem, így a Dustert sem minősíteném ebből a szempontból. Az elmélet az, hogy a gyárinak eladott rendszerek sem igazán "gyáriak", hanem valamelyik autógáz gyártó termékeinek beépítése gyári, vagy szakszerviz környezetben. Éppen ezért az üzembiztonságuk hibátlan, viszont a beállításaik soha nem lesznek olyanok, mint egy egyedi beépítés esetén jól és igényesen beállított gázberendezésé.

A "gyári" rendszerek szoftverjeit klónozzák. Míg a benzines rendszer programja klónozható a stabil benzinnyomás és az állandó paraméterek miatt, a gázrendszerek reduktorjainak és az injektorok szórásai miatt a szoftverek átültetése egyikről a másikra csak hozzávetőleges eredményt hoz. Nincs két olyan reduktor, amely azonos terhelésre pont annyi nyomást ejtene, mint a másik.

Sajnos ezen csak az egyedi rendszerprogramozás segít, ami többnyire az utólagos rendszerek privilégiuma ( létezik kivétel, de nem minden "gyári" rendszer szoftverje írható a szerviz által ). Remélem megtudta, amire kíváncsi volt!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu