Mennyivel fogyaszt többet?

2014.02.14. 11:39

Tisztelt LPG-doktor!

Autóvásárlás előtt állok, és a látómezőbe került egy 2008-as, 5 ajtós Astra H 1,6 115 le XER motorral, Landi renzo omegas plus rendszerrel, "felülkenővel".

A kérdéseim a következőek:

- autópályás fogyasztástöbblet gázzal, 130-140 km/h, kb 4000/min fordulat esetén. Számíthatok 15%-ra, vagy ebben az esetben több?

- Beindítás után kb. hány km múlva kapcsol át a rendszer gázra téli viszonyok között? Az autó fogyasztása a számítógépe szerint 8,5 l átlagban. Ez reális érték? Egyáltalán képes a beépített számítógép helyesen gázfogyasztást mérni?

Válaszát előre is köszönöm: György

Kedves György!

A fogyasztás többlet helyes beállítások esetén nagyjából 13-17% között elvárható, és ez független a használt fordulatszám tartománytól. Az átkapcsolás Landi esetében 40 fok alá sajnos nem vihető. Ennek elérése kb. 2-4 km alatt lehetséges télen, de ez függ a reduktor bekötésének módjától is. Nem mindegy, milyen intenzitással kap vizet a reduktor, így milyen gyorsan melegszik.

A fedélzeti számítógépek kijelzett értékei a legtöbb esetben hamis értékeket mutatnak gázüzemben. Az eltérés mértéke két dologtól függ. Az első a rendszer beállítása, vagyis hogy mennyire közeli korrekciókkal dolgozik a gyári motorvezérlés gázüzemben az eredeti benzines paraméterekhez képest. A másik a fedélzeti computer fogyasztásmérési elve, sokféle elvű rendszer van piacon, ezek mind más és más eltérést mutatnak gázüzemben.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu