2014.06.03. 09:39

Tisztelt LPG Doktor!

Van nekem egy 2008-as 1.4-es benzin/gázos Ford Focusom. 2012 februárjában (71 000 km-nél) alakítattam át kettősüzeműre. AC Stag rendszert kapott. Jelenleg 94.000 km-van benne. A problémám a következő. Hidegen (értelem szerűen benzinnel) furcsán indul, egyenetlenül jár a motor, fulladozik, amint átvált gázra minden rendben működik. Ha már meleg motorral leállítom, utána egyszerűen nem akar beindulni.

Az önindító teker, de a motor nem indul. Elvittem, egy gázautó szervizbe, ott megvizsgálás után azt mondták, az AC pumpa ment tönkre. Cserélni kell. Én az átalakítás óta, a két év alatt szinte folyamatosan gázzal használtam, csak indításkor használt benzint. Átalakításkor azt mondta a szerelő, hogy mindig legyen legalább 10-15 liter benzin a tankban, mert az AC pumpa folyamatosan dolgozik.

A kérdésem az lenne, hogy a folyamatos gázüzem okozhatta-e az AC pumpa tönkremenetelét. Esetleg többet kellett volna használnom benzinnel? Önnek esetleg van efféle tapasztalata?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Nem írta le, megoldódott-e a probléma az AC pumpa cseréjével! Sok esetben ugyanis nem a szivattyú megy tönkre, hanem az autó gyári vezérlője tanulja el a helytelen gázbeállításokhoz tartozó korrekciós értékeket, melyekkel benzinnel viszont képtelen normálisan működni. Amennyiben ez a helyzet, be kell állítani a rendszert rendesen.

Ha valóban a pumpa ment tönkre, az pech, semmi köze a gázüzemhez. Gázüzemben is járatjuk a benzinszivattyút folyamatosan, tehát teljesen mindegy, hogy mennyit megy közben benzinnel. Viszont valóban okos tanács, hogy figyeljen a bezin szintre, ha nagyon kifogy, vagy levegőt, vagy koszt tud felszívni, amely nincs jó hatással az AC pumpa élettartamára.

Üdvözlettel: LPG Doktorwww.lpgdoktor.hu