Gázos Caddy rövid távra

2014.06.13. 09:25

Tisztelt LPG Doktor!

A közelmúltban bővült a család, így már öten vennénk igénybe az autó adta kényelmet.

Szeretett Octaviánkat sajnos kénytelenek vagyunk lecserélni és erősen szemezek a VW Caddy kétliteres CNG motorral szerelt változatához. Ezzel új területre lépek, így lenne pár kérdésem. Az autót elsősorban városon belül használnánk (naponta 1km + 4km + 4 km távolságmegosztással, reggel és délután), illetve nagyobb távolságokra, de ezt ritkábban, 2-3 havonta. A fő kérdésem is ehhez kapcsolódik. A CNG tartályban kb. 4-500 km-re elegendő gáz van, de nagy valószínűséggel – tekintetbe véve a gázkutak nem túl sűrű hálózatát – előfordulhat, hogy 100-150, vagy akár több, 4-500 km-t is benzinnel kell megtenni.

Mivel ennek a típusú motornak az elsődleges üzemanyaga a földgáz és másodlagos a benzin (a gyári ismertetőben azt írják, hogy benzint csak indításhoz és a gázkútig való eljutáshoz használ), ilyen távolságnál károsítja-e a használat a motort. A másik kérdésem, hogy mi az a használat (futott kilométer), ameddig érdemes nézni ezzel a motorral szerelt járgányokat úgy, hogy az elkövetkező 6-7 évben hűséges és megbízható társunk legyen, éves szinten 15 000 km körüli futással.

Előre is köszönöm a segítséget. Üdv, Balázs

Kedves Balázs!

A néhány km-es rövid használat egy autónak sem tesz jót, egy CNG üzeműnek sem. Ugyanakkor jobban sem fogja megsínyleni ezt, mint benzines társai.

Mivel az indítás utáni első néhány km-t benzinnel teszi meg, télen elég sok benzint fogyasztana ilyen rövid távon, ezzel mindenképpen számolni kell. A kiszemelt példány tekintetében azonosak a szabályok, mint a használt autó vásárláskor általában: figyelni kell az adatok valóság tartalmára! Aki CNG-s autót vett újként, nem évi 12 ezer km reményében tette, tehát a 8 éves 115 ezret futott darabokat alaposan le kell nyomozni.

Üdvözlettel:

LPG Doktor www.lpgdoktor.hu