Nem működik a gázüzem

2015.01.16. 11:56

Kedves LPG-doktor!

Nemrég vásároltam egy szép állapotú Németorszából származó Nissan Qashqai gépkocsit, amelybe odakint szereltek Tartarini LPG rendszert. Rövid használat után gázüzemben egyre erősödő rángatást éreztem, mostanra már gázzal nem is tudom használni az autót. A szervízben kiderült, hogy a 4. henger injektora nem működik megfelelően.

Egy javítókészlet lenne a megoldás, de Magyarországon nem terjedt el ez a rendszer, így alkatrészt sem lehet hozzá kapni. Azt olvastam, hogy a Tartarini evo 07 injektor helyett alkalmazható a Valtek Type 30-as, de nem biztos, hogy a szoftver hajlandó lesz kezelni.

Ön szerint mi lehet a megoldás? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Sanya

Kedves Sanya!

Sajnos én sem ismerem a Tartarini rendszereket ilyen mélységben. Néha lehet kompromisszumot kötni, vagyis az adott injektort helyettesíteni egy másik típussal, amelynek az impedanciája és a vezérlési paraméterei azonosak, vagy esetleg nagyon közel állnak egymáshoz.

A Valtek helyett jobb lenne valami megbízhatóbb alternatíva után nézni, nem kedveljük ezt a típusú injektort az ismert tulajdonságai miatt. Tud sokáig jól működni, de nagy a szórás, más esetekben 30-40 ezer km után cserélni kell őket. Ha semmi nem válik be, ki kell cserélni a gázvezérlőt valami itthon elterjedtebb típusúra.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu