Milyen karbantartást kíván az LPG-s rendszer

2015.03.11. 15:59

Tisztelt Cím!

1.2 12V (47kW), BME motorkódos, 2007-es Skoda Fabiát vásároltam, jelenleg 93 000 km van benne. A Landi Renzo gázrendszert 2011-ben építették be, kb. 45 000 km-nél. Most vásárlás után szeretnék minden kötelező - ajánlott dolgot lecserélni. Így pl.: motorolaj, olajszűrő, gyújtógyertya és levegőszűrő.

Van-e gázüzemhez kifejlesztett motorolaj, gyújtógyertya? Ha igen, milyen legyen? Mit cseréljek még ezeken kívül? Az LPG rendszerben mit kell, mit érdemes cserélni és milyen idő,-és futásteljesítmény után? Mit tanácsolnak?Mi igaz a Flash Lube nevű "szelepvédő" folyadékról?Valóban szükség van a szelepek kenésére vagy csak kidobott pénz? Mi igaz abból, hogy elállítódik a szelephézag, beéghetnek a szelepek? Külföldön (Ausztria, Németország) milyen adapter szükséges az LPG tankoláshoz?

 Köszönettel, T. Dániel

Kedves Dániel!

A gázüzemű autók nem igényelnek speciális gyertyákat és olajat annak ellenére, hogy a hiánypiaci vákuum beszippantja ezeket a termékeket. A gázszűrőket ajánlatos 20 000 km után rendszeresen cserélni.

A rendszer szivárgás ellenőrzése szűrő csere alkalmával a szerviz rutin feladata, ezen kívül ildomos ránézni a rendszer fontosabb paramétereire számítógépen. Ha nem biztos abban, hogy korábban lelkiismeretes szerviz nyúlt a kocsihoz, érdemes élő adatokat menet közben ellenőrizni OBD 2 porton keresztül gázüzemben, így kiderülhet a beállítás helyessége. Adapter elérhető, az ára 6000 Ft környékén van.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu