Merjem-e gázosítani a Focust?

2015.03.19. 11:34

Tisztelt LPG-Doktor!

Autóvásárlás előtt állok, a kiszemelt típus a 2008-tól gyártott Focus 2. Évi kb. 20e km vegyes használatra kellene, hosszú távra tervezek, tőlem már csak a bontóba menne. Ilyen használatra talán érdemes lenne LPG üzeműre alakítani, de fórumokon elég sok negatív tapasztalatról lehet olvasni, pl. szelepek beverődése, gyakori szelephézag ellenőrzés és meglehetősen költséges szelephézag állítás.

Tisztában vagyok vele, hogy a fórumokra főleg azok írnak, akiknek problémájuk van, de elbizonytalanítottak az olvasottak. Sajnos benzinesekből kombi kivitelben kicsi a választék. Mi a véleménye a sima 1.6-os (101 le) és Ti-VCT (115 le) motorokról? Melyiket érdemesebb gázosítani? Esetleg várjak egy ritka 1.8 FFV-re? Gondolom átalakításkor a megbízható szerelő kritikusabb tényező, mint a gázszett típusa. Van mégis olyan típus a hazánkban forgalmazottak között, ami a Focushoz nem ajánlott?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tomi

Kedves Tomi,

Ne aggódjon a rossz hírek miatt! Szelephézag ellenőrzéssel kell kezdeni a folyamatot, mert sok esetben már eleve elfogyott hézaggal rendelkező autókat alakítanak át, amelyek aztán a hiba jelentkezésekor le sem tudják mosni magukról, hogy a gáz miatt mentek tönkre!

A beszerelés után a programozás a dolog achilles sarka. Ha ez nincs rendben, kialakulhat egy részterhelésen túli szegény keverékes üzem, ami fel is zabálja a szelephézagokat. Ha szakszerű a beépítés és rendszeresen mérik a szelephézagokat, nem lesz baj egyikkel sem.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu