Szegénykeverék és LPG

2015.04.14. 09:32

Tisztelt LPG doktor,

Autóvásárlás előtt állok, jelenleg a preferált típus Mazda 6 a 2002-2008 közötti szériából. Szembejött velem egy autógázra átalakított modell (bár elvileg nem sokat ment eddig gázzal).

Ugyanakkor úgy hallottam, hogy ez a típus ún. szegény keverékes (lean burn) motor, ami az LPG üzemre való átalakításra alkalmatlan, vagy legalábbis ellenjavallott. Érdemes a gázszettet megtartani ebben a típusban?

Köszönettel Nándor

Kedves Nándor!

Az említett motor típus nem alkalmatlan, csak kissé eszköz és munkaigényes feladat az átalakítása. A komolyabb rendszerek le tudják kezelni a Mazda leaning funkcióját. Fontos azonban, hogy az autó tökéletesen legyen programozva, mert fokozottan érzékeny ez a motor pont a különleges befecskendezés miatt.

Az, hogy ajánlott-e megtartani a rendszert a kocsiban, leginkább a beszerelt gázrendszer típusától, futásteljesítményétől, valamint az eddigiekben gázzal használt időszak által esetleg okozott károktól függ. Nem ártana egy részletes motordiagnosztika, valamint a rendszer beállításainak ellenőrzése. Utóbbit érdemes lenne menet közben, élő adatok alapján elkövetni.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu