2015.06.30. 15:41

Tisztelt LPG doktor!

Most vásárolt 1997-es 230 V-osztályú Mercedesemet szeretném gázosítani. Egy ismerős szerelő lebeszélne az olcsóbb lengyel rendszerekről, mondván hogy nem olyan jók, megbízhatóak, mint az ismert olasz rendszerek.

Ezzel szemben az olaszokra egy esetleg kettő év garanciát adnak, amíg a lengyel (olcsóbb ) rendszerekre 3 év km-korlátozás nélküli a garancia. Igaz-e hogy az olcsóbb rendszereket nem lehet rendesen beállítani, ill hogy túlfogyasztást okoznak?

Köszönettel. Szabó Imre.

Kedves Imre!

Olyan ez, mint a kínai zokni. Lassan már minden kínai, az is, amiről nem is hiszi. Ha meg európai a gyártás, akkor meg az alapanyag kínai. Az autógáz iparban lengyelnek lenni nem pejoratív dolog, hanem kiváltság. Rengeteg nagy múltú cég gyárt autógáz átalakító szetteket Lengyelországban. Néhány kivétellel kiváló termékek. Kivétel azonban minden ország termékei között található, vagyis csak azért, mert valami német, nem feltétlenül hibátlan! Mi magunk is egy lengyel rendszer elkötelezett hívei vagyunk, itt olvashat róla többet.

Ami aggályos, az pont a kocsi évjárata. 1997-ben még nem volt OBD2 csatlakozó az autókba szerelve. Ennek okán kizárólag olyan gázrendszerek javasolhatóak ehhez a járműhöz, melyek támogatják a beállításokat egy grafikus felülettel. Így ezekkel OBD2 adatok híján is pontosan beállíthatóak a motorok gázüzemben. A rossz hírem az, hogy ezt a funkciót épp az említett olasz rendszerek nem tudják.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu