Gázos autót honosítanék

2015.09.20. 10:38

Kedves Lpg-Doktor,

ezúton is köszönöm a múltkori helyes tanácsát (szelephézagállítás a Mitsubishi Grandisban)! Azóta sincs probléma az autóval! Ellenben jövő nyárra időzítenénk a hazaköltözést sokéves németországi tartózkodás után, és az autót is vinnénk.

A dolgokat bonyolítja, hogy a kocsiba még az előző tulaj építtette bele a BRC-Sequent rendszerű gázszettet, méghozzá mindjárt a műszaki vizsga után Lengyelországba ruccant át ezért, és ezt utólag "elfelejtette" bejegyeztetni a német forgalmiba, így használta 2 évig (ment vele ca. 50 ezret), mikor a műszaki lejárt eladta a kocsit kereskedőnek az meg nekem (az ideális baleknak).

Hát ezt én megtettem, 4 hetes hajtépésbe, pármillió agysejtembe és közel 700 Euro többletköltségembe került, míg legyőztem a bürokrácia német szörnyetegét. Hivatalosan be van immár jegyezve, mindenféle megfelelési vizsgán túl. Megvannak az eredeti típusigazolások is, amit a beépítő lengyel szervíz kiállított (az utolsó csavarig mindent tartalmaz, nagyon korrekt), valamint a német gázszervíz által kiállított igazolás, szintén felsorolva a gázszett alkatrészeinek azonosítására szolgáló ID számokat, beépítési megfelelőségről stb. Tehát minden fegyver a kezemben, amivel még a német hivatal kezéből is kiütöttem a derékszögmérőt és a centiszalagot.

A kérdésem az lenne, ha Magyarországon honosítani és regisztrálni akarom az autómat, mik lesznek a teendőim? Ugyanezt a hercehurcát végig kell majd játszanom a külföldön (ráadásul "halmozottan" külföldön) beépített LPG-rendszer miatt? Hú, de szeretném remélni, hogy egyszerűbb lesz.

Felvilágosítását hálásan köszönve, maradok őszinte tisztelője, Zoli

Kedves Zoli!

Köszönjük szépen a pozitív visszajelzését! Ezért érdemes reggel felkelni, hogy az ember munkája tényleg segítsen is másokon!

A hazai regisztráció az Ön esetében egyszerű. Autó bejön, és hagyományosan honosíttat, mivel már bejegyzett gázüzemről van szó. Az első műszaki vizsga jár némi többlet költséggel, kb. 10 000 Ft nagyságrendben. Tehát hátra dőlhet, bontson egy sört, nem lesz bonyodalom vele!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu