A rendszer automatikusan átvált benzinre

2016.02.22. 09:39

Tisztelt LPG Doktor!

10 éve szereltettem be egy 2004-es kiadású Daewo 1.4-es személygépkocsiba egy lengyel gyártmányú DT típusú LPG rendszert. A 10 év alatt kb 200 000 km-t mentem vele, ezalatt 2 alkalommal kellett gázinjektort cseréltetnem mert elromlott. Más probléma nem volt.

Kb 3-4 hónapja tapasztalható, hogy mikor a gáztankban a gáz kb. felére csökken a rendszer automatikusan átvált benzin üzemre. Ezután kézzel 4-5 alkalommal vissza lehet állítani majd végleg csak benzinnel hajlandó üzemelni. Nagyjából 24-48 órai pihenés után a gázüzem újból működik mintegy 50-80 km-t és újból jelentkezik az előző hiba. A gázszervizben ahol eredetileg szerelték azt mondták, hogy nem tudják megállapítani a hiba okát csak ha végleg leáll a gázüzem. Kérdésem mi lehet a hiba, tényleg bemérhető-e, hova javasolják, hogy vigyem.

Tisztelettel: Czene Gábor

Kedves Gábor!

Az említett hiba oka felderíthető. Vagy a nyomás szenzor, vagy a gázvezérlő ECU lesz a ludas. Egy ilyen régi DT rendszer alkatrészellátása azonban kihívásokkal teli bonyodalom, elképzelhető, hogy csak a rendszer motortéri elemeinek cseréje lesz a megoldás. Fontos, hogy csere esetén a beszerelést követő rendszer beállítás szakszerű legyen.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu