Mi a valós fogyasztás?

2016.04.21. 14:46

Üdv!

Gázüzemben a fedélzeti komputer a valós gázfogyasztást mutatja vagy a benzin-üzem alapján számol? Nyáron 12-13 litert mutatott a komputer, most télen 14-15, az meg a hideg miatt belefér vagy valami beállítási hiba előfordulhat a gázzal?

Köszönöm!

Üdvözlöm!

Ha feltételezzük, hogy a gázbeállítás tökéletes, akkor a kijelző annyit mutat, amennyit az autó az adott időszakban benzinből enne. Mivel helyes beállítás esetén az LPG fogyasztás 15%-al magasabb, mint a benzin fogyasztás, így a valós gázfogyasztást mérni a fedélzeti egység nem képes.

Ha az eltérés lényegesen nagyobb vagy kisebb, mint a fent említett 15%, az a beállítások helytelenségét támasztja alá, amely igen gyakori jelenség a hazai piacon. A gázrendszerek beállítása a fogyasztáson túl komolyan befolyásolja a motor élettartamát is, ezért érdemes komolyan venni! Ha sikerül szénné égetni a kipufogószelepeket, akár több százezres tétel is lehet a következmény. Hogy miként tudhatja meg, hogy az adott szakszerviz helyesen végzi-e el a műveletet? Itt olvashat erről bővebben.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu