Vehetek-e CNG-s Zafirát?

2016.06.17. 12:41

Tisztelt Mester Úr!

Hétszemélyes autót keres a család, és néhányszor felmerült a Zafira "B" gyári CNG-s változata lehetőségként, másfél-kétmillió Ft táján. Sajnos semmilyen tapasztalatunk nincsen gázos autók ügyében. Mennyire megbízható, mennyire hosszútávú lehetőség ez a megoldás? Másfelől mi a véleménye a Zafirákról?

Válaszát várva tisztelettel: István

Kedves István!

A Zafirákkal általánosságban elmondható, hogy nincs rossz tapasztalatunk. A gyári CNG-s autók, így a Zafira is alapvetően rendben vannak szintén. Ami ugyanezen járműveket érinti, az a magas futásteljesítmény, hiszen csakúgy, mint a dízelek esetében, ezeket sem sarki boltba járásra vásárolták új korukban, az biztos. Ennek megfelelően egyrészt nagyon körültekintően kell ilyet vásárolni, mivel az óratekerés őshazájában élve arcátlan mértékű lehet az eltérés a deklarált és a valós futásteljesítmény között!

Másrészt amivel számolni kell, - és itt jön a hátránya a gyári rendszereknek az utólagos beszereléshez mérten - az a meglehetősen magas alkatrész ár, valamint a nehézkes diagnosztizálás kérdése, mert a szervizek nincsenek felkészülve a gyári gázos autók gáz oldali diagnosztikájára. Az is jó kérdés, miért éppen CNG, hiszen hazánkban a ritka kúthálózat miatt ez komoly hátrány, a teljesítmény nagyobb arányban vész el , mint LPG esetén ( LPG max.3%, CNG 10% körül ).

Ha rám hallgat, vásárol egy benzines változatot és vásárlás előtt meggyőződik a motor állapotáról. Ha ez megtörtént, az új szerzeményt alakíttassa LPG üzeműre, lehetőleg szakszerűen! Az üzemeltetési költségei azonosak lesznek, a rendszer utólagos alkatrész költségei a garancián túl is elfogadható szinten maradnak, az autó teljesítményéből is érezhetően több marad, továbbá tankolhat minden sarkon szinte, ami nem elhanyagolható szempont.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu