Gázosítsak vagy ne?

2016.08.05. 12:47

Tiszteletem, Doki,

van egy 2001-es VW Passat 1,6 benzines autóm, erősen gondolkozok hogy bekössem a gázt. Azért vacillálok, mert hallottam, hogy a gázrendszer nem tesz jót a motornak, sőt megrövidül az élettartama. Ez igaz vagy nem?

Köszönöm , Dezső

Kedves Dezső!

Nem igaz! Régi ismerős ez a téma, picit felmelegítjük.A kérdés onnan merül fel, hogy sok autószerelő vagy gépműhely terjeszti ezt a kapitális baromságot. Ennek két alapja van, amelyeknek azonban nincs közvetlen összefüggése a tárgyban szereplő kérdéssel.

1., A régi, katalizátoros motorok előtti időkben a szelepek és a szelepfészkek kenését a benzinbe kevert ólom-tetraetil biztosította. Mivel az LPG-ben soha nem volt megtalálható ez az anyag, a régi, korszerűtlen motorok "felső kenése" így nem volt biztosított, ami meg is hozta az eredményt. Ez a probléma a az ólommentes benzinek bevezetése óta meg is szűnt, a hengerfejek azóta már nem igénylik a felső kenést ilyen módon.

2., A jelenlegi motorok esetében nagyon sokszor történik meg az, hogy a gázrendszer helytelen beszerelése, még inkább helytelen programozása következtében előbb-utóbb elégnek a kipufogó szelepek. A gépműhely persze nem látja a hiba valódi okát, mindössze azt, hogy az autó gázzal volt üzemeltetve...ennek ellenére terjesztik az igét, de alaptalanul. Íme egy kis irodalom témáról

Rendesen kell beépíteni, majd üzemeltetni a rendszert, onnantól nem hogy nem káros, hanem kifejezetten hasznos a motor számára ( kevesebb lebegő koromtartalom a motorolajban! ) épp úgy, mint környezetünk számára ugyanúgy!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu