Nem húz a Tucson

2016.08.08. 13:18

Kedves Zsolt!

Van egy 2006-os Tucson 2.0 -ba egy Tomasetto GPL, FWD. kb 190 ezer km van benne. Nem tudom, hogy az előző tulajdonosok hogyan használták. Ha normálisan használom ( 2000-2500 fordulat) egyenes úton, akkor nincs semmi gond. A bajom ott van, hogy nem úgy gyorsul ahogy én szeretném, ez az egyik. Ezzel a Hyundai márkaszerviz nem fogad, mert GPL. A GPL -sek nem fogadnak és küldenek a Hyundai-hoz, mivel nekik van műszerük. Benzinnel sem húz, mint ahogy én azt elvárnám. 3000 fordulat alatt nincs húzó ereje. Szeretnem, ha 2500-nál gyorsulna valahogy sportosabban.

Van itt egy meredekebb dombocska: 8%-os emelkedő - van ahol kevesebb. A hossza vagy 5-10 km és kanyargós. Itt vissza szoktam váltani és sportosan nyomom kifelé, próbálok előzni: 3500-5500 as fordulatot eresztek. Majd jön a lejtő motorfékkel. Majd egy egyenes és falu, ahol relatív lassan, 50-70 km /h-val megyek kb 2000-es fordulaton. Ekkor szokott előfordulni, hogy az utastérben gáz szag van. Ekkor kigyúl a "check engine", addig amíg a szervizben ki nem kapcsoljak (lambda szonda). Márpedig cseréltem az első szondát.

- Mitől lennének ezek a panaszok?

- Mit tudna javasolni?

Tisztelettel, Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Alapvetően gyújtás hiba a valószínű. Az el nem égett üzemanyag szagát érzi ilyenkor. Ne törődjön a szakszerviz véleményével, miszerint benzinnel minden rendben, ezért csak a gázrendszer lehet a felelős! A kezdődő gyújtás problémák pontosan ilyenek, A benzin berobbantásához még éppen elegendő a gyújtó energia, de a magasabb energia igényű LPG-hez már nem. Ehhez szokott még hozzá járulni a rosszul beállított gázvezérlő. A beállítások felülvizsgálatát mindenképpen javaslom a gyújtás hiba megszüntetése után!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu