Elgázosíthatók az öreg japán SUV-ok?

2016.08.22. 15:39

Tisztelt LPG Doktor!

Autóvásárlás előtt állok, és két kiszemelt példányom van. Subaru Forester 2.0 4WD (1997-2002), valamint Mitsubishi Outlander. Mindenféleképpen benzinest szeretnék vásárolni, mert egyszerre kis távokat tennék meg vele. A fogyasztás miatt LPG gázrendszerrel szeretném felszerelni az autót. Kérdésem hogy mindkét példányba jó e az LPG, és mi lehet a hátrányuk(eddig nem volt ilyen autóm, csak dízel)? Válaszát várom.

Üdv.: Zoli

Kedves Zoli!

Etetheted mindkét típust gázzal, azonban valóban körültekintően kell eljárni a vásárlásnál és az üzemeltetésnél egyaránt. A dízelhez képest az olcsóbb szerviz költségek, a nagyobb üzembiztonság és még olcsóbb üzemanyag költségek a fő előnyök. Mivel mindkét típus szelephézagja állítást és rendszeres ellenőrzést igényel, erre már a vásárláskor nem árt odafigyelni. Ezt a témát sok esetben hanyagolják el, aztán a következő tulaj beépíti a gázt. Kicsivel később beég néhány szelep, elfogynak a hézagok és a gázrendszert teszik felelőssé, holott lehet, hogy már a beszereléskor sem volt rendben teljesen.

Nem árt diagnosztizálni az autót, lehetőleg a vásárlás előtt.  A beszereléskor is lehet hibázni, ami valóban megeheti a szelepeket idővel. erről itt olvashatsz. A beszerelés után érdemes kétszer egymás után 15 ezer km után megnézni a hézagokat, és a tapasztalat függvényében dönteni a további szelephézag ellenőrzések periódusairól.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu