Gyertyát, de milyet?

2016.10.27. 11:14

Tisztelt LPG Doktor!

Használtan vettem egy 2009 1.6ES Honda Civic-et (R16A motor), 2011-ben építették gázüzeműre. Egy Landirenzo Omegas (Super Eco?) rendszer került bele, rendszeresen szervizelve, stb. Olvasgattam az itteni kérdéseket, és válaszokat, mégis szeretném a konkrét esetre kihegyezni a problémát.

A szerviznél (ahol beépítették, és szervizelték) telefonon érdeklődtem, azt a választ adták, hogy egy a lényeg: a gyertyahézag 0,7 mm legyen. Az autóba gyárilag előírt gyertya NGK IZFR6K-11S iridiumgyertya. A hézag 1,1 mm. Nekem elég borzasztónak tűnik ezt összepüfölni 0,7 mm-re.

Valamelyik korábbi válaszában említette az NGK LPG sorozatú gyertyáit, mint olyan megoldást, amelynél a gyertyahézagot nem kell változtatni (ha jól értettem). Mivel a gyári előírt gyertya és az LPG jelölésű gyertya ára között olyan nagyon nem durva az árkülönbség, hajlanék a kényelem és az élettartam okából azt választani. De nem sikerült kiderítenem, hogy az LPG gyertyák közül melyik kell ehhez a motorhoz. Kérem, írja meg, jól gondolkodom-e, és ha igen, segítsen a gyertya választásában.

Köszönettel: Huszty László

Kedves László!

Kár LPG-s gyertyát vennie, nincs kiemelkedően jó tapasztalatunk ezekkel. A hézag akkor téma, ha az adott jármű valamiért nem akarja az igazat, minden egyéb rendszer hiba kizárása után se megy rángatás mentesen gyári hézaggal! Ebben az esetben érdemes csökkenteni a hézagot az említett értékre. Ha működik rendesen, nem kell babrálni! Az Iridium gyertya ütlegelése ilyen mértékben valóban nem ajánlott.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu