Gázos autóba olajcsere

2016.11.10. 16:55

Tisztelt LPG Doktor!

Kezdő gázautósként egy 2003-as Peugeot 307 1,4 8 szelepes autó tulajdonosa lettem. Az autóban DT-Gas gázrendszer van. Az autóban világít a check engine lámpa P0420 hibakóddal. Végzettségem szerint autóelektronikai műszerész vagyok, de személyautókkal soha nem foglalkoztam. Ön szerint okozhatja a hibát a gázrendszer esetlegesen nem megfelelő beállítása?

Valamint, mivel ismeretlen számomra a gyújtógyertyák életkora, mindenképp ki szeretném cserélni. Interneten böngészve sokan írják, hogy nem szükséges a "gázos gyertya", a gyárilag ajánlott gyertya elektródahézagát 1 milliméterrel kisebbre állítva tökéletesen megfelel. Mi erről a véleménye?

A harmadik kérdésem az olajcsere-periódusra vonatkozik. Igaz-e, hogy gyakrabban kell olajat cserélni egy gázüzemű autóban? Ha igen mi indokolja? Elvileg a tisztább üzem miatt ugye kevesebb szennyeződésnek kellene lennie az olajban, így csökkennie kellene a csereperiódusnak.

Üdvözlettel: Tóth Zoltán

Kedves Zoltán!

Sorban, jegyzet stílusban a válaszaim:

- Az említett hibakód lehet beállítási hiba következménye, de egyáltalán nem biztos, hogy ez okozza! Ha benzinnel is rossz, akkor vagy a hátsó szonda, vagy maga a katalizátor rossz valóban. Ha csak gázzal van hibakódunk, akkor lehet a beállítás is felelős, de bizonyos esetekben az autó gyári motorvezérlője kattan meg attól, hogy a gázüzem következtében tisztább égésterméket nem tudja a szonda adataiból azonosítani. Látja, hogy nem annyi az oxigén maradék a kipufogógázban, mint az előírt határérték, ezért beírja hibának a katalizátor hatékonyságát. Pozitív előjelre, tehát több oxigén maradékra nincs felkészítve a rendszer, mert a cél a környezetvédelem, benzinnel meg ugye nem tud az előírtnál több oxigén maradni a kéményben...,Így az eltérést detektálva huss, beveri a hibakódot. Erre gyógyír nincs, vagy csak drágán nagyon. Ha ez a helyzet, meg kell barátkozni vele.

- A gyertya téma így igaz, járjon gyári gyertyákkal ha lehet! A hézag is akkor érdekes, ha esetleg tüneteket produkál nagyobb hézaggal...

- Gázüzemben az olajcsere periódus inkább kitolható, rövidíteni szükségtelen, épp az Ön által említett tisztább üzem eredményeként.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu