Rövid távra gázt?

2017.01.27. 14:56

Kedves LPG doktor!

Nemrég váltottam dízelről benzinesre (Golf IV 2003 1.6 16V BCB) és nem tudok megbarátkozni a benzines fogyasztással (9,5lt többnyire városban). Az autót legtöbbet rövid távokon fogom használni (napi 2x5km kb, 4-5 óra szünettel), tehát mindig hidegen megy a motor (többek közt ez volt az oka a váltásnak).

A legfőbb kérdésem, hogy ilyen körülmények között átvált egyáltalán gázra az autó? Hallottam olyanokat, hogy csak bemelegedés után vált, ami nem fog megtörténni. Igaz ez? Tudom, hogy ilyen távra jobb a bicikli, de zuhogó esőbe, latyakban, mínuszban inkább kihagyom. Ezekkel a rövid utakkal együtt kb. évi 10 000 km-t megyek, úgy számoltam, ez alatt meg is térülne a gázrendszer ára, de ha rövid távon nem kapcsol be, akkor nem tudom.

A másik amiben nem vagyok biztos, hogy az LPG rendszer beszerelésével növelném az autó értékét, vagy nehezebben lesz eladható tőle?

Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!

Alapvetően 30 fok körüli hűtővíz hőmérsékleten váltanak át a gázrendszerek. Ez az érték opcionálisan beállítható, alsó határa az a hőmérséklet, ahol még nem fagy el a reduktor az átváltást követően. A reduktor minél jobb cirkulációjával ez a folyamat gyorsítható, vagyis nagyon nem mindegy, a vízkör melyik részébe kötjük a reduktort.

Létezik speciálisan erre a célra megoldás, rendelkezünk olyan reduktorral, amely 20 fokon átkapcsolható. Ezt a hőmérsékletet télen -5 fokban is eléri 1 km megtett táv alatt az autó. AZ ezt követő második indítás a több óra állás után már kicsit jobb helyzetet eredményez, függően a hőmérséklettől és az állás időtől. Ha a víz nem hűl vissza a beállított átváltási hőmérséklet alá, az Agis rendszer esetében 0,5 másodperc mindössze az indítási benzin üzem ideje, vagyis azonnal gázzal megy indítás után! A márkáról itt olvashat bővebben .

 A gázos autó eladása vegyes tapasztalat. Én azt gondolom, hogy egy speciális vevőkör számára ez előny, de felárat ne várjon érte cserében, inkább könnyebb lesz az eladás az extra miatt. Kereskedők ennek ellentmondanak, ők meg utálják a gázos autókat. Ennek leginkább a köztudatban terjedő távhitek az oka, ezen javítani hosszú évek alatt lehet csak. Sajnos.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu