Pályázhatok gázos autóval?

2017.07.05. 14:41

Tisztelt LPG Doktor!

Kérem adjon tanácsot, hogy a Dacia Lodgy 1,6 (83 LE) LPG-s verziójával gáz üzemmódban tartósan milyen maximális fordulatszámon lehet tartósan autózni? Sokat járok németországi autópályákon, így volna lehetőség a gyorsabb haladásra.

A Renault Magyarországtól nem kaptam tanácsot, így egyelőre 3500-3750-es fordulatszámon hajtom a járgányt sokszor 2-3 órán át. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Sándor

Kedves Sándor!

Én alapvetően azt gondolom, hogy üzemanyag fajtától függetlenül igaz, miszerint egy személyautót nem udvarias dolog a maximális terhelés 70-75%-a felett tartósan üzemeltetni. Ennek megfelelően egy korszerű benzinmotor esetében a maximális fordulatszámot 6500 ford. / perc-nek feltételezve kb. 4500-4700-as fordulat a maximum, amelyen tartósan használnám. Ez nem jelenti azt, hogy időnként ne lehetne akár teljesen leforgatni egy-egy előzés alkalmával!

Az ésszerű nagy terhelés határozottan jót tesz a motornak, a városi üzemben az EGR szelep áltak a szívócsőbe juttatott korom lerakódások ilyenkor le tudnak égi a szelepszárakról, megtakarítva egy későbbi ebből fakadó meghibásodás költségeit! Ha az autó nem gyári gázos, hanem utólagos beépítés, érdemes ellenőriztetni a beállításokat!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu