2018.05.05. 08:44

Tisztelt LPG-doktor!

1995-ös évjáratú, 2000 cm³, V6-os Nissan Maxima Qx alapjárati ingadozásával fordulnék önhöz. Az autó kb. 100 000 km-t futott eddig gázon, összesen 370 ezer van benne. Meleg motorral, amikor már gázon üzemel, időnként előfordul, hogy üresben, álló helyzetben a normál alapjárat felugrik 3000-es fordulatszám környékére, kb. 15 másodpercig tart ez, majd visszaáll a normál alapjárati fordulatszámra, viszont az is előfordult, hogy hosszabb időre nem állt vissza. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Dénes Lili

Üdvözlöm!

Ismert jelenségről van szó, amelynek azonban több oka is lehet. A legvalószínűbb az alapjárati motor és a pillangószelep koszolódása. Ez egy természetes folyamat eredménye. Megelőzhető a fent említett alkatrészek időszakonként elvégzett tisztításával.

Ha a hiba régebb óta fennáll, felmerül a gázrendszer beszerelésének és programozásának felülvizsgálata is. Helytelen kalibráció, rossz programozás, túl hosszú gázcsövek használata a gázinjektorok és a szívósor között mind eredményezhetnek egy hasonló hibajelenséget. Elkerülendő a sötétben tapogatózást mi mindenképpen szakszerviz felkeresését javasoljuk. A hagyományos OBD alapú diagnosztika helyett mi ezt a módszert javasoljuk. Ennek segítségével a létező összes működési paraméter láthatóvá válik, nincs hibakód rébusz fejtés, fejvakarás, oktalan alkatrész cserélgetés!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu