Kettős üzem – egyik sem megy

2018.08.08. 13:55

Üdvözlöm!

Volvo V40-em van, 1997-es évjárat, benzin/gáz üzemű. Menet közben (gázüzem) egyszer csak felgyulladt minden lámpa, mint amikor lefullad a motor. Lendületből félre álltam, de többet nem indult be, csak köszörül (benzinnel indul elvileg), olyan mintha nem kapna üzemanyagot. Ez hogy lehet, ha gáznál állt le, benzinnel nem indul? Hol lehet a gubanc?

Péter

Kedves Péter!

A kettősüzemű - benzin/LPG - autók alapvetően benzinesek, a gázüzem működése a benzin-befecskendezés rendszerére épül. Néhány független, utólagos jeladón kívül (pl. hőmérséklet és nyomás jeladó) minden alapjel a benzinmotor vezérlőegységétől vagy annak jeladóitól, beavatkozóitól származik. Gázüzemben sem áll le a benzinmotor - legalábbis a vezérlőegysége ebben a tudatban működik tovább, csak a benzinbefecskendezők jele megszakításra kerül és a gázrendszer injektorai üzemelnek róla - megfelelő korrekcióval.

Ha a benzines rendszer nem működik, a gázüzem is felejtős - kivéve ha a benzinellátással van valami baj (tankszivattyú, injektor mechanikus hiba, stb.) Saját autóval jártam már úgy, hogy a benzinpumpa megnyekkent, de direkt LPG indítás után (ezt kb. tízszer engedi az LPG egység) az autó gázüzemben hibátlanul hazahozott.

Ha az autó egyik üzemben sem indul, akkor olyan rendszerben keletkezett probléma, ami alapvetően befolyasolja a működést. Ez lehet egy fordulatszámjel hiba, tápfeszültség hiány, vagy a gyújtórendszer bibije is - pl. zárlatos trafó. Ha az autó gyári indításgátlója lépett sztrájkba, akkor is hasonló az eset.

Továbbá ne felejtkezzünk meg a motor mechanikus hibáinak lehetőségeiről sem - pl. vezérlés hiba, stb. Remélem, hogy inkább csak egy kiégett biztosíték okozza a galibát.

Remélem segíthettem!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.