Felderíthetetlen(?) hiba az LPG-rendszerrel

2018.09.28. 13:51

Tisztelt LPG-doktor!

Adott egy 20 éves Honda CR-V gépjármű (automata), amibe 2012-ben került bele egy Lovato gázszett. Éveken át nem is volt vele probléma, míg kb. egy-másfél éve a következő probléma kezdődött: az autó benzinüzemben hibátlanul működik, és többnyire gázüzemben is, azonban ilyenkor - teljesen sporadikusan - van, hogy leáll az autó alattam és se kép, se hang. Az üzemmódválasztó kapcsoló is teljesen elsötétül ilyenkor, semmilyen led nem világít rajta.

Ez a hiba előjöhet egyenes szakaszon, vagy ívben akár, városban vagy azon kívül. Viszont van, hogy hetekig nem jön elő, majd mikor igen, akkor egy jó ideig (akár hetekig) megint igen. A kocsit (automata lévén) ilyenkor teljesen meg kell állítanom, parkolóállásba tennem a sebességváltó kart, majd benzinüzemben megpróbálni indítani.

Ezt nem kell ecsetelnem, hogy milyen kellemetlen és veszélyes tud lenni. Természetesen többször is voltam már az autóval a beszerelést végző szakszervizben, de ott mindig jó volt, sose jött elő a hiba. A komputert rácsatlakoztatták az autóra, úgy nézték.

Teljesen tanácstalan vagyok az esettel kapcsolatban, ahogy a szervizben is csak a karjukat tudják széttárni, viszont az autót még szeretném használni és LPG-üzemben, hiszen nem azért szereltettem be, hogy benzint égessek vele. Kérem, hogy ha tud, ha volt már tapasztalata ilyen esettel, akkor segítsen. Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, hogy merre induljak el.

Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tibor

Kedves Tibor!

Megítélésem szerint kábelköteg szakadás állhat a hiba hátterében. Az ehhez hasonló jelenségek pontos diagnosztikája nem egyszerű feladat,mivel a tünet csak szórványosan jelentkezik. Mindenképpen egy - a kihívást kedvelő - szakműhellyel kellene felvennie a kapcsolatot.

Szép feladat, de nem lehetetlen!

Üdvözlettel: LPG Doktor - www.lpgdoktor.hu