Rángató motor LPG-üzemben

2018.12.05. 11:25

Tisztelt LPG-doktor!

Egy 2003. évben gyártott Z16XE motorszámú Opelem van, amit kb. 5-6 éve gázüzemre átalakíttatott az előző tulaj. Eddig semmi probléma nem volt vele. Újabban rángatni kezdett LPG üzemben alacsony fordulaton (1000 és 2000 között), hosszabb táv megtétele után.

Elvittem az autót oda, ahol beszerelték a gáz-szettet, de elsőre hibát nem találtak. Másodjára azt mondták, a hengerfejeket kell majd felújítani, ha benzin üzemben is rángatni kezd. Abban kérnék segítséget, hogy a probléma valóban ilyen nagyobb beavatkozást igénylőnek tűnik, vagy lehet, hogy csak a gázrendszert kellene beállítani?

A választ előre is köszönöm!

Üdvözlöm!

Az Ön által vázolt hibajelenséghez hasonló bajok az esetek 95 %-ban gyújtás eredetű hibák. Valóban rángathat egy motor akkor is, ha a szelephézag elfogyása miatt beég néhány szelep. Ez azonban egyértelműen megállapítható! Ebben az esetben nincs alternatíva, hengerfej le, felújít.Ha azonban ez a baj, akkor nincs olyan, hogy "ha majd később benzinnel is rángat". Vagy rossz, vagy nem.

Sajnos nagyon sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a szervizek nincsenek a helyzet magaslatán a hiba megállapítás tekintetében. Mi például éppen ezért egy bolondbiztos megoldást alkalmazunk találgatás, OBD hibakód okfejtés és felesleges alkatrész cserélgetés helyett. A módszer segítségével minden kétséget kizárva tudunk megállapítani minden hibát, amely a motor működését érinti! Diagnosztika, javítás, ez a helyes sorrend, a találgatásokat pedig inkább hagyja figyelmen kívül!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu