LPG-szettel vettem az autót, kárt tehet a motorjában?

2019.01.30. 13:10

Kedves LPG doktor.

Az lenne a kérdésem, hogy most vásároltam egy Nissan Murano 3.5 V6-os motorral rendelkező autót gáz üzemmel. Én nem értek hozzá, de elvileg külön olajozótartály is van benne az LPG miatt. Ön szerint az LPG rendszer tehet kárt az autó motorjában hosszútávon?

Sok jót és rosszat hallottam már erről, de hosszútávon nem tudom mit eredményez a gáz a motorban. Ha megvan az esélye, hogy baja lehet tőle, inkább kiszereltetem csak az autónak ne legyen baja, de a szívem szerint benne hagynám mert lényegesen olcsóbb. Nem bántja a szelepeket, katalizátort illetve bármilyen más alkatrészt a motorban?

Köszönöm a választ!

Üdvözlöm!

Ördöge van, mert a cégünk használ egy ilyen Muranót, épp gázzal természetesen. Nos, a Murano nyűgös darab, de nem lehetetlen gázzal használni. A felsőkenő rendszer használata telljesen felesleges. Erről készült írásunkat itt olvashatja.

A Murano esetében a probléma az, hogy a gázüzem miatt szükségszerűen gyakrabban elvégezni szükséges szelephézag ellenőrzések még csak kivitelezhetőek, azonban a hézagok korrekciója már nehézkes a hozzáférése miatt. Egyeztessen a szerelőjével, mennyibe kerülne, ha 8-10 db szelep hézagja adott esetben állításra szorulna.

Ez kb. 60 ezer kilométerenként lesz esedékes abban az esetben, ha a rendszer jól van programozva. Utóbbi nagyon fontos, a helytelen programozás következményeként fellépő magasabb égési hőmérséklet ugyanis az, ami árt a motornak, nem maga az LPG! A programozás helyes menete itt olvasható.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu