Gázosítanám a turbós Vitarát

2019.04.03. 10:31

Üdvözlöm.

Van egy Suzuki Vitarám, 2018-as évjárat, 1.4-es turbós motorral. Az lenne a kérdésem, hogy szereltethetek-e bele LPG rendszert. Elég sokat használom az autót és a beépítés hamar megtérülne, csak egyre több helyen hallom és olvasom, hogy ezekbe a turbós motorokba nem ajánlják az LPG rendszert. A kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van-e és ha igen akkor mi az oka?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Ferenc

Tisztelt Kovács Úr!

A hír az Ön autóját illetően igaz, mégsincs ok-okozati összefüggés a turbófeltöltő és a gázosítás nehézsége között. Alapvetően rengeteg turbós autó kerül átalakításra anélkül, hogy ez bármiféle problémát okozna a motor működésének tekintetében. A Vitara 1.4T esetében a közvetlen befecskendezés okozza a nehézséget.

4-SuzukiVitara-04

Ezeken a motorokon az injektorok a hagyományos szívócső befecskendezéses motorokkal ellentétben a hengerfej tetején, közvetlen összeköttetésben az égéstérrel vannak elhelyezve. Az ebből eredő hőterhelés jelentős részét maga az injektorokon áthaladó üzemanyag vonja el, így képesek túlélni a magas hőmérsékletet.

Közvetlen befecskendezés esetén az elterjedt megoldás az, hogy 10-15% benzint továbbra is adagolnak a gázrendszerek az üzemanyag keverékhez, így biztosítva az injektorok további hűtését. Ez még nem lenne megoldhatatlan feladat, azonban a gázrendszerek gyártói nagyrészt előre programozott vezérlőket fejlesztenek ezekhez a motorokhoz. Így próbálják meg a beszerelő műhelyek esetleges hibájából eredő károkat elkerülni, amelyek ennél a technikai megoldásnál hatványozottan fordulhatnának elő.

Sajnos ehhez a motorhoz - jelen pillanatban és az én ismereteim szerint - egyik gyártó sem kínál kész megoldást. Érdemes azonban félévente rákérdezni a nagyobb beszerelő műhelyeknél, hogy esetleg közben dobott-e piacra valamelyik gyártó gázszettet a típushoz!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu