Gázos V8-at importálnék

2019.06.27. 11:28

Kedves LPG doktor,

Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 (1999-2005) benzin-gáz üzemű gépkocsi Olaszországból történő behozatalát tervezem. Ezzel kapcsolatban több kérdésem is felmerül.

1. Az adott motor alkalmas-e a gázüzemre?

2. Az autó honosításánál jelent-e problémát a kettős üzem? Van-e valamilyen többlet igénye az ügymenetben papírok tekintetében?

3. Van-e olyan gázrendszer, amelyet érdemes kerülni, mert pl. Magyarországon nem elterjedt (=nem értenek hozzá) vagy nem lehet hozzá alkatrészt venni? Esetleg mert nem megbízható? Segítségét előre is köszönöm!

Üdv, Péter

Kedves Péter!

Az adott motor alkalmas a gázüzemre természetesen. A honosítás nem okoz külön lubickolást kis hazánk bürokratikus útvesztő tengerében. Kell egy gázbiztonsági szemle egy autógáz szerviz által. Amennyiben a tartály engedély még érvényes, mehet műszaki vizsgára az autó. Ha nem, akkor tartály csere és utána vizsga. Többlet költséget csak a szemle jelent, amelynek átlag ára 6-9 ezer Ft + ÁFA között reális.

Vannak kerülendő rendszerek, ezt jól gondolja. Nem csak az elterjedtség hiánya lehet akadály, hanem az esetleges magas javítási költség fődarab csere esetén. Etikai okból ezen rendszerek listáját nem áll módomban megadni egy nyilvános felületen, ezért szíves megértését kérem! Ha jól akar dönteni, hozzon inkább benzines darabot, majd körültekintően válasszon egy megbízható beszerelőműhelyt a műtét elvégzésére!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu