Nehezen indul a Kiám

2019.09.07. 10:33

Szép napot kívánok!

Van egy 2008-as 1.4 G4FA motorkódú, 80 KW-os Kia Ceedem, ami olaszországi származású, és ebben az országban BRC gázrenszerrel beszerelve lehetett megvásárolni szalonból újonnan.

Probléma, hogy időszakosan nem indul, csak forgatja az önindító a motort minden nehézség nélkül. Ilyenkor többszöri próbálkozásra indul csak be.

Szakszervizben a hibakódolvasás, hiba: nincs befecskendezés. Ebből arra következtettek, hogy a gáz ECU-ja tiltja le a benzines vezérlőt. Érdemben nem tudnak foglalkozni vele, mert gázos autó, vigyem ilyen helyre.

Következő lépés akkumulátordiagnosztika: itt megfelelő az állapot, kivéve, hogy indításnál a feszültség 12V alá esik, és szerintük ez nem elég a befecskendezéshez. Cseréltem akkumulátort, gyertyát. A kiszerelt gyertyák jó állapotúak voltak, 20E km-t futottak. Ez kis időre megoldotta a nehezen való indulás problémáját.

A másik probléma, hogy melegen, vagy legalábbis az alacsonyabb alapjárati fordulaton jobban észrevehetően darabosan, dadogósan jár a motor. A fordulatszám stabil. Nem tudtam kideríteni egyértelműen, hogy ez a motor milyen szelephézagállítású, kell-e manuálisan állítani, vagy hidrotőkés? Egy független szerelő vizsgálat nélkül azt mondta, hogy szeleptömítetlenség, hengerfejlevételt igényel. Szerintem nem. Tanácsukat és véleményüket előre is köszönöm.

További szép napot!

Üdvözlöm!

Nem írta le az összes körülményt, ami alapján egyértelműen lehetne nyilatkozni az ECU eltanulás tekintetében.

Amennyiben a nehéz indulást követően egy ideig még fulladozva, nehezen veszi a fordulatot, majd a egy idő után ez enyhül, illetve a gázra átváltással meg is szűnik, nagy valószínűséggel erről van szó. Az Ön autójának motorja nem hidrotőkés. Ennek megfelelően - gázüzem esetén - 20-30 ezer km-es intervallumban a szelephézag ellenőrzésre szorul, illetve szükség esetén korrigálandó. Ha ez nem történt meg, illetve esetleg egyidejűleg a rendszer programozása sem volt tökéletes, teljesen megalapozott a kolléga véleménye a szelepek hibáját illetően! Ön szerint nem így van, de megérzés alapon ezt nem lehet megítélni. Digitális oszcilloszkóp segítségével ez könnyen kideríthető.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu