Spéci gyertyát az LPG-hez?

2019.12.17. 09:03

Kedves LPG Doktor!

Az autó egy 1.4 Toyota Corolla ZZE120, LPG-vel szerelt. Új gyertyát szeretnék venni bele és egymásnak ellentmondó információkat találok, hogy szükséges-e LPG-s gyertya?

Gyári: 9091901164 K16R U11 LPG-hez ezt találtam ajánlottnak: 0242235666 Melyik lehet inkább ajánlott és miért?

Illetve néhány LPG-s gyertyánál fel van tüntetve, hogy elektródatávolság beállítása szükséges. Ahol nincsen feltüntetve, ott is kell beállítást végezni, vagy azokban nem szükséges a jellemzően magasabb áruk miatt? Benzinüzemben is használom.

Köszönöm szépen! Péter

Kedves Péter!

Saját tapasztalatunk a következő: mindaddig gyári ajánlású gyertyát használunk szintén gyári hézaggal, amíg az adott jármű ezt tünetmentesen viseli!

Ha gyújtás eredetű hibát generál kizárólag gázüzemben, esetleg felmerül az LPG-specifikus gyertya használata, vagy még inkább a gyári gyertya kisebb hézagra állítása.

A legtöbb esetben azonban az derül ki, hogy a gyújtórendszer valamelyik másik eleme okozza a problémát. Ekkor a gyári gyertya legtöbbször a gyári hézaggal is jól működik együtt az autógázzal.

A szervizek gyakran - pénz és időrabló módon - az alkatrészek cserélgetésével igyekeznek feltárni a hiba forrását. Mi ennél lényegesen jobbnak látjuk a digitális oszcilloszkópot, mely tévedhetetlen módon, egyértelműen mutatja meg többek között a gyújtórendszer elemeinek pontos állapotát is.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu