Csak akkor gázosítsak, ha van sorozatengedély?

2020.03.27. 12:44

Tisztelt LPG Doktor!

2003-as évjáratú Suzuki Wagon R+-t (56 kW, 1300 ccm) szeretném gázosíttatni. A környékünkön (Hajdú-Bihar) minden szervizben azt mondják, hogy nincs hozzá sorozatengedély. Szeretném megkérdezni, hogy esetleg tudna ajánlani olyan műhelyt, ahol van az adott típusra? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Csaba

Kedves Csaba,

Már többször nekiláttam megfejteni az emberek vonzalmát a sorozatengedélyhez, mindeddig sikertelenül.

Hogy olvasóink is értsék: alapesetben a gázbeszerelést egy soron kívüli műszaki vizsga követi, melynek papírjaival be kell ballagni az ocsmányirodába. Ott bejegyzik a kettős üzemet és az új műszaki vizsga lejárati dátumát a forgalmi engedélybe. A fentiekért természetesen fizetni kell. Számszerűen kb. 34 000 Ft-ot.

Nos, a sorozatengedély nem más, mint egy kis malacpersely. Ha az adott típusra létezik valamelyik gyártónak ilyen engedélye, mentesül a fenti költségek nagy része alól. Az okmányok kitöltése így is pénzbe kerül, tehát gyakorlatilag a műszaki vizsga költségeit lehet így megúszni.

Itt azonban álljunk meg egy szóra! Egy ilyen beruházás 220-300 ezer forintos nagyságrend. Vagyis a legjobb esetben is csak 10% árelőnyhöz lehet így jutni. Ekkor azonban a megrendelő elveszti a piaci önállóságát, mert nem szabadon választhat a beszerelőműhelyek és a kiszemelt gázszettek között, hanem elköteleződik egy olyan cég vagy márka mellett, akinek éppen engedélye van az adott típusra. Érdemes ezt valóban 10%-ért feláldozni? Bizonyos esetekben megérheti. Megint más esetekben pedig az árközpontú szemlélet helyett sokkal kifizetődőbb a minőségközpontú szemlélet!

Ez egy középtávú beruházás, ami évekre, kilométerek százezreire szól. Az ár mellett a beszerelt termékek minősége, a garanciális feltételek, a garancia lejárta utáni esetlegesen felmerülő javítási költségek, a beszerelés szakszerűsége - amely az autó élettartamára erős hatással van - sokkal nagyobb anyagi kockázatot jelentenek, mint adott esetben a fent említett 10%. Döntsenek hideg fejjel, körültekintően, több szempontot figyelembe véve!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu