Elgyengül a gázos Kia

2020.06.13. 14:46

Tisztelt LPG Doktor!

Egy vásárláskor a forgalmazó által LPG-re alakított Kia Cee'd 2012 facelift 1,4 kombit hajtok. Mostanra rendszeresen előfordul, hogy a bizonyos helyzetekben, gázzal hajtva felvillan a "lambdaszonda" jel, ilyenkor az autó látványosan veszít az erejéből, bizonyos helyzetekben (szerencsére nem sokszor), leginkább emelkedőn, 2-esből 1-esbe visszaváltva a motor is leállhat. Általában kicsit kövérebb gázadásokkal vagy benzines járatással eddig helyrejött. Gyertyacserével akár fél évig megoldódott a dolog. Mondanom sem kell, a motorleállás pl. elég veszélyes lehet bizonyos helyzetekben.

Mostanra sem kövérebb gázadásra, sem benzines hajtásra nem múlik a hiba. A szervizben gyújtáshibát jelez a kiolvasó, megint gyertyacsere lesz, ez remélhetőleg ideig-óráig megoldja a problémát, főleg, hogy mivel nagy többségében gázzal megy az autó, most gázos gyertyát raknak bele, és a megfelelő hézagot is beállítják. Van ötlete arra, hogyan lehet véglegesen megoldani ezt a problémát? (Landi Super Eco)

Üdvözlettel: Krisztián

Kedves Krisztián!

Megoldani egy problémát leginkább úgy lehet, ha megkeressük az okát. A mi szakmánkban ezt diagnosztikának hívják. Néha belefér, hogy kicserélünk egy-egy gyanúsnak ítélt alkatrészt mindössze tapasztalati úton, főleg, ha nem drága anyagokról beszélünk. A leírásában szereplő folyamatból én a hibakeresést hiányolom. Nem hinném, hogy a gázos gyertya oldaná meg a problémáját, hiszen kismillió autó rohangál az utakon LPG hajtással, gyári gyertyákkal, hibamentesen.

A hiba valódi oka olyan széles körben keresendő, hogy el se kezdek okosságokat javasolni végtelen mennyiségben látatlanul. A gyújtáshibát okozhatja akár trafó is, de még szebb, hogy a gyári vezérlő égéskimaradást fog jelezni akkor is, ha a gázrendszer jóvoltából történik mindez. Még rosszabb, ha néhány beégett szelep a bűnös, ami mechanikus hiba, mégis félrevezeti a tapasztalatlan kollégákat. A gyanútlan szerelő ilyenkor veheti szó szerint a kiolvasott hibaüzenetet, és már el is indul a végeláthatatlan alkatrész cserélgetés. Javaslatom, hogy keressen fel egy kifejezetten gázautókra specializálódott szakműhelyt!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu