Régi LPG-üzemű Suzukihoz milyen olaj?

2020.06.19. 15:17

Tisztelt LPG Doktor!

Nemrégiben vásároltam egy régi '98-as 1.3-as Suzuki Swiftet, ami benzin-gázüzemű. Kérdésem az lenne, kell-e valamilyen speciális motorolaj hozzá, vagy mehet bele egy pl.: Castrol Magnatec 10W-40-es (az előző régi Swiftemhez ezt használtam). Illetve gyertyacsere esetén mehet-e bele a gyári ajánlású gyújtógyertya?

Üdvözlöm!

Az LPG-üzemű autók épp úgy nem igényelnek különleges olajat, mint ahogy speciális gyertyát sem. Az ilyen termékek piaci jelenlétét maga a lehetőség szülte, vagyis íme ismét valami, amit rá lehet melegíteni az autós társadalom egy részére. Az LPG használata már önmagában felér egy fogmosással a motor számára, hiszen a kenőlaj koromterhelése lényegesen kisebb, mint benzinnel használva.

Ez a gyakorlatban is tetten érhető, 15 000 km után a leengedett motorolaj megtévesztően tiszta, akár aranysárga színű marad! Ez nem jelenti azt, hogy nem kell lecserélni, hiszen a kenőolajok kenőképessége nem kizárólag a koromterhelés miatt csökken az idő és a futásteljesítmény függvényében!

Gyertya ügyben hasonló a helyzet. Sokkal fontosabb a jó minőségű gyertya használata, mint az, hogy LPG-specifikus legyen. A hézagot érdemes 0,7 mm körüli értékre állítani, illetve a többelektródás megoldásokat kerülni! A gyújtórendszer többi elemének állapotára érdemes figyelmet szentelni a gondtalan üzemeltetés érdekében! Boldog gázos kilométereket kívánunk!!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.