Gázosítanám a Subarum

2020.10.10. 15:47

Tisztelt LPG Doktor!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy Subaru Forester SG 2 literes benzines 158 LE (2005-2008) változatának a gyári gázrendszere menyire megbízható, szerelhető-e itthon? Német- és Olaszországból behozott kocsiban van ilyen. Van-e hozzá alkatrész, vagy érdemesebb venni egy alap benzinest és azt gázosítani?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Balogh Sándor

Kedves Sándor!

A kérdésére van általános érvényű, és van Subaru specifikus válaszom is.

Általánosságban elmondható, hogy a gyári(nak nevezett) rendszereket használtan nem árt elkerülni. A legtöbb esetben csak gyári diagnosztikai programmal lehet kezelni őket. Ezeket külsős szervizek számára nem tették elérhetővé. Nem lenne ezzel baj, ha a márkaszervizekben lenne releváns és felkészült állomány ezeknek az autóknak a fogadására, de többnyire nincs. Kevés az ilyen autó a piacon, így nyilván nem éri meg fenntartani az infrastruktúrát hozzá. Ha ezekkel komolyabb baj adódik, a legtöbb esetben egy új gázrendszer kerül beszerelésre megoldásként.

Subaru esetében annyival nagyobb még az öröm, hogy a boxermotoros kialakítás miatt tényleg nehéz a karbantartás. Mint azt már sokszor leírtuk, gázzal üzemeltetett autók esetében a szelephézagok rendszeres ellenőrzése és korrekciója úgy kell az arra rászoruló (tehát a hidrotőkés motorok kivételével minden motor ide értendő) hajtóművek számára, mint nekünk a fogmosás. A Subaru boxerjeiben ezt elkövetni felér egy merénylettel a kollégákkal szemben, többen ereik felvágását helyezték már kilátásba, amennyiben nekik kell elkövetni a feladatot :-) Mindenképpen 100 ezres nagyságrendben kell Forintokat az asztalra helyezni munkadíjként, ami lássuk be, finoman szólva is baromság. Az autógázzal megtakarított pénz egy jelentős részét így el is pacsáljuk. Mondjuk a fókák és a Föld megmentését még hordozhatjuk a zászlónkon továbbra is, csak anyagilag nem fog sok örömet okozni. Vagyis Subaruba ne szereltessünk gázt!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.