Gáz van az E46-tal

2021.04.01. 15:44

Jó napot kívánok!

Van egy BMW E46 330i típusú autóm és a gázrendszerrel probléma van. Mivel Németországban vettem az autót és német gázrendszer van benne, így eddig nem tudta senki kiolvasni a problémát és én sem tudom kiolvastatni, mert nem jutok vissza. Hátha tudnak segíteni.

A probléma annyi, hogy be-bedadogott az autó, mikor gázon használtam, majd mikor nagy gázt adtam, akkor teljesen megtorpant és átdobta benzinre (mint mikor nincs gáz a tartályban), pedig tele volt. Vissza sem lehetett kapcsolni, mert sípol, de ez megszűnt újraindításkor. Megnézettem a szűrőket, azok tiszták és cseréltettem gyertyákat is. A probléma nem szűnt meg sajnos. Sőt, most már egyáltalán nem működik, ugyanez a hiba, csak már újraindításkor sem múlik el a probléma, dadog, nagyon egyenetlenül jár és pár másodperc múlva átváltja benzinre.

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e ez valami tipikus hiba, amit diagnosztika nélkül lehetne orvosolni, vagy milyen alkatrész okozhatja ezt, hogy tudjam, mit cseréljek.

Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Balázs Bálint

Kedves Balázs!

Sajnos a világ nem fekete-fehér, vagyis egy bizonyos tünethez tartozhat rengeteg hibaforrás. A szűrő vizsgálata jó ötlet volt, ezzel kell kezdeni. Diagnosztika nélkül tippelni lehet csak.

Vélhetően nagy terhelésen vagy kevés lesz a gáz a rendszerben, vagy legalábbis kevésnek látszik a gázvezérlő számára. Előbbi esetben a reduktor, utóbbi esetben pedig a gáznyomás-szenzor (sok rendszerben ez a MAP-szenzorral közös házban található) lehet a ludas.

A bibi ott van, hogy hiába is cseréli ki például a reduktort, a rendszer szakszerű újraprogramozása nélkül csak félmunkát végzett.

Értem, hogy kint drága a szervizek óradíja, én ennek ellenére arra biztatom, hogy látogasson meg egy szakszervizt és csináltassa meg. A másik opció a benzin használata, majd a legközelebbi hazalátogatásakor itthon ugyanez.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu